PL
W pracy analizowano wpływ dawki azotu i terminu jej stosowania na plonowanie i jakość białka ziarna kilku odmian jęczmienia i owsa. Doświadczenia z jęczmieniem i owsem obejmowały sześć poziomów nawożenia azotem: 30, 60, 90, 120, 150 kg N/ha stosowanego w różnych terminach (przed siewem, strzelanie w źdźbło, kłoszenie lub wysuwanie wiech) oraz kontrolę (bez N). Badano następujące odmiany jęczmienia - Aramir, Athos, Menuet i owsa -Boruta, Lach, Markus. Istotny przyrost plonu ziarna jęczmienia następował do dawki 90 kg N/ha stosowanej w dwóch terminach: 60 kg przed siewem i 30 kg w fazie strzelania w źdźbło, owsa zaś do dawki 60 kg azotu stosowanej również w dwóch terminach: 30 kg przedsiewnie i 30 kg w fazie strzelania w źdźbło. Wysoką efektywność rolniczą l kg azotu u jęczmienia uzyskano na dawkach 30 kg N/ha (14,0 kg ziarna), 60 i 90 kg N (9,5; 9,3 kg ziarna) a u owsa na dawce 60 kg N (12,0 kg ziarna). Przy wyższych dawkach produktywność jednostkowa azotu znacznie się zmniejszała. Wzrastający poziom nawożenia azotem w zakresie badanych dawek (30-150 kg) powodował przyrost zawartości białka ogółem w ziarnie obu gatunków. Względna zawartość lizyny w białku ziarna jęczmienia obniżała się w miarę zwiększania dawek azotu. Spadek zawartości tego aminokwasu w białku jęczmienia nawożonego dawką 150 kg N wynosił aż 15% w stosunku do ziarna jęczmienia nienawożonego. Spadek ten pomiędzy obiektem bez nawożenia a obiektem nawożonym 90 kg N wynosił 4%. Różnice w zawartości poszczególnych aminokwasów egzogennych i endogennych w białku ziarna owsa pochodzącym z różnych poziomów nawożenia były niewielkie i nie tworzyły wyraźnych stałych tendencji.
EN
Analyses were carried out on the effect of nitrogen dose and time of its application upon yield and grain protein quality of some spring barley and oast cultivars. The experiments with barley and oats were based on six levels of nitrogen fertilization: 30, 60, 90, 120 and 150 kg N/ ha applied at different time (before sowing, shooting earing or advancing of panicle) and a control (no N). Barley cultivars used were Aramir, Athos, and Menuet,and oats - Boruta, Lach and Markus. Significant increase of barley grain yield took place up to nitrogen dose 90 kg N/ha applied twice: 60 kg before sowing and 30 kg during shooting. In the case of oats, the upper effective dose was 60 kg N also applied twice: 30 kg before sowing and 30 kg during shooting. High agronomic efficiency of l kg of nitrogen was obtained for barley at the dose of 30 kg N/ha (14.0 kg of grain) as well as at the doses 60 and 90 kg N (9.5 and 9.3 kg of grain). In the case of oats this dose was 60 kg N (12.0 kg of grain). High nitrogen doses resulted in a considerable decrease of its productive efficiency. Increasing levels of nitrogen fertilization (from 30 to 150 kg) caused an increase of total protein grain of the two species. Relative lysine content in barley grain protein decreased with increasing nitrogen doses. Decrease of this amino acid levels in the grain protein of spring barley fertilized with 150 kg N was as high as 15% in relation to the control. The decrease between the control and yield effective nitrogen dose (90 kg N) was 4%. The differences as to the content of particular and exogenous and endogenous amino acid in barley grain protein were small between the nitrogen doses and showed no definite trends.