PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 430 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka dyspersji masy bialkowej w kwasowo-podpuszczkowym skrzepie mleka

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zastosowano metodę analizy sedymentacyjnej do oceny stopnia dyspersji masy białkowej w kwasowo - podpuszczkowym skrzepie mleka. Przedstawiono sposób przekształcenia krzywych opadania do postaci pozwalającej na wyznaczenie wartości liczbowych parametrów rozkładu RRSB dla cząstek zawiesiny. Otrzymane wyniki wskazują, że po rozmieszaniu kwasowo - podpuszczkowy skrzep mleka staje się zawiesiną złożoną z cząstek mniejszych od 0,8 mm, przy średniej wartości dRRSB równej 0,038 mm i niskiej średniej wartości współczynnika równomierności n równej 0,60.
EN
The gravity sedimentation analysis method has been applied to evaluate the protein particles size distribution in the suspension obtained from the acid - rennet milk clot as a result of the stirring process. The computer image analysis technique has been involved for transformation of the curve records to the binary file form. It has been shown, that protein particles size in the suspension is below 0,8 mm. The particle size distribution was rather wide with the average parameter dRRSB of 0,038 mm and coefficient of conformity n equal to 0,60.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

430

Opis fizyczny

s.59-63,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn

Bibliografia

  • 1. Heldman D. R., Lund D. B. (eds): Handbook of food engineering. Marcel Dekker Inc., New York, 1992.
  • 2. Kouzov P.A.: Osnovy analiza dispersnogo sostava promyšlennych pylej i izmelčennych materialov. Chimija, Leningrad, 1987.
  • 3. Loncin M., Merson R. L.: Food engineering. Principles and selected applications. Academic Press, New York - London, 1979.
  • 4. Zander L., Zander Z., Wasilewski R., Dybowska B.: Studies on cavern formation in milk coagulates as a result of the mixing process. 11th int. CHISA Congr., Prague: H3.114, 1993.1. Heldman D. R., Lund D. B. (eds): Handbook of food engineering. Marcel Dekker Inc., New York, 1992.
  • 2. Kouzov P.A.: Osnovy analiza dispersnogo sostava promyšlennych pylej i izmelčennych materialov. Chimija, Leningrad, 1987.
  • 3. Loncin M., Merson R. L.: Food engineering. Principles and selected applications. Academic Press, New York - London, 1979.
  • 4. Zander L., Zander Z., Wasilewski R., Dybowska B.: Studies on cavern formation in milk coagulates as a result of the mixing process. 11th int. CHISA Congr., Prague: H3.114, 1993.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-21ee98fa-3161-4de9-bfee-ef3a46e5e13b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.