PL
Badano skład kwasów tłuszczowych cis oraz zawartość izomerów trans w mleku 31 matek karmiących w trzech okresach laktacji i w zależności od sposobu żywienia. Nie stwierdzono istotnych różnic w udziale kwasów nasyconych, jedno- i wielonienasyconych w poszczególnych okresach laktacji i w zależności od składu diety szpitalnej i domowej. We wszystkich badanych mlekach obecne były izomery trans kwasów C16:1, C18:1, C18:2, C18:3, z przeważającym udziałem izomerów trans kwasu oleinowego. Średni udział izomerów trans w badanych mlekach obniżył się o ok. 14% po zmianie sposobu żywienia ze szpitalnego na domowy.
EN
Profiles of cis fatty acids and of trans isomers of C16;1, C18:1, C18:2, and C18:3 in human milk were determined. Human milk samples were collected from 31 feeding mothers at three lactation periods, classified according to their dietary intakes. Fatty acid ethyl esters were determined by gas chromatography with a CP Sil 88 capillary column. Total fatty acids content of the test samples ranged from 42.15% to 44.54% total fatty acids; the corresponding figures for the monounsaturated and polyunsaturated acids were 35.5% to 37.9%, and 12.6% to 13.6%, respectively. Significant differences in fatty acids profiles depending on the diet and lactation period were not observed. All milk samples contained trans isomers of the C16:1, C18:1, C18:2, and C18:3 fatty acids, with the trans oleinic acid being the major isomer. The total of all isomers in the milk of the mothers receiving hospital food was 4.34%; the value was ca. 14% lower after the mothers had switched to their normal diets at home.