PL
Badano wpływ pH środowiska hodowlanego na zdolność trwałego wiązania jonów magnezu przez komórki drożdży paszowych Candida utilis ATCC 9950. Jednocześnie określono wpływ kwasowości czynnej podłoża wzbogaconego w magnez na plon biomasy komórkowej. W tym celu pH podłoży YPD ustalono na poziomach 5,0; 6,0; 7,0 oraz suplementowano jonami Mg2+ w dawce 1,25 g/dnr’ na początku 48-godzinnej hodowli wgłębnej. Stwierdzono korzystny wpływ wyższego pH podłoża na zawartość magnezu w komórkach drożdży i plon biomasy. Najwięcej magnezu (4,26 mg/gss) zawierały drożdże po 48 godzinach hodowli na podłożu o pH 7,0, natomiast najwyższy plon biomasy w warunkach doświadczenia (15,51 gss/dm3) uzyskano również z tego podłoża, ale po 24 godzinach. Kwasowość czynna była tym czynnikiem środowiska, który decydował o zdolności drożdży do trwałego wiązania magnezu, poprzez regulowanie jego dostępności do zewnętrznych struktur ściany komórkowej
EN
The research concerned the influence of the pH of the culture medium on the ability of binding magnesium ions, by the cells of Candia utilis ATCC 9950. In the same time, the influence of the active acidity of the culture medium enriched with magnesium on the cell biomass yield. For this purpose, pH of the YPD culture medium has been set on the 5.0, 6.0 and 7.0 and enriched in a constant dose of magnesium, namely 1.25 g/dm3 in the beginning of the 48 hours culture in dynamic condition. The biggest amounts of magnesium binding with the cells (4.26 mg/g d.w.) were present in the cells on the culture medium which pH factor was 7.0 after 48 hours. The biggest biomass yield in the experimental conditions (15.51 g d.w./dm3) was received after 24-hours culture, also on a neutral pH medium. It is possible that the active acidity was the factor of the environment which determined the ability of binding magnesium from the medium by regulating its accessibility for the outer structures of the yeast cells.