PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 56 | 04 |

Tytuł artykułu

Ocena organoleptyczna w badaniach przechowalniczych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono wyniki badań przechowalniczych 136 produktów spożywczych, wykonanych na zlecenia producentów w latach 1998-1999. Wyroby przechowywano w warunkach określonych normami i poddawano badaniom w terminach ustalonych z producentami. Sprawdzano zgodność parametrów mikrobiologicznych z wymaganiami określonymi w normach wyrobów, prowadząc równolegle badania sensoryczne ukierunkowane na sprawdzanie cech wskazujących istotną zmienność w czasie przechowywania. Wyniki badań były podstawą określenia innych niż przewidują normy okresów przechowywania wyrobów.
EN
This paper essay presents the outcome of storage tests for 136 food products ordered by producers and performed 1998-1999. Products were stored in conditions described in corresponding standards and tested at times established with the producers. Testing procedures were applied to confirm product microbiological parameters conformability with requirements described in product standards. Sensorial tests directed at relevant changes in quality during the storage period were performed accordingly. Results of the tests were taken as a basis for determination of storage times other than those desribed in standards.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

04

Opis fizyczny

s.33-34,tab.

Twórcy

autor
  • Centralny Osrodek Badawczo-Rozwojowy Przemyslu Gastronomicznego i Artykulow Spozywczych, Lodz
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-20ff5928-25ea-4969-a26b-411264569ee3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.