PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw masy i plci bobrow na ilosc i jakosc uzyskanego z nich miesa

Warianty tytułu

EN
The yield and quality of meat as the function of weight and sex of slaughtered beavers

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wykonano badania składu tkankowego wszystkich uzyskanych elementów z tuszy bobrów oraz przeprowadzono badania podstawowego składu chemicznego, kolagenu i wartości energetycznej mięsa z uda, combra i ogona. Wyniki analizowano w zależności od masy i płci zwierząt. Tusze zwierząt o najmniejszej masie były najsłabiej umięśnione. Spośród elementów tuszy największą masą mięsa charakteryzowało się udo. Mięso bobra zawierało 20,5-22,1% białka i 3,7-7,2% tłuszczu, którego najwięcej stwierdzono w mięsie z ogona. Nie wykazano wpływu masy zwierząt i ich płci na skład chemiczny mięsa. Mięso bobra cechował mały udział kolagenu w ogólnej ilości białek.
EN
The tissue composition and chemical composition of most important elements (thigh, rump, tail) of slaughtered beavers was checked and analyzed as the function of their weight and sex. The highest amount of meat was found in a thigh. The beavers’ meat contains approximately 20.5-22.1% of protein and 3.7-7.2% of fat. There was found no correlation between the weight and sex of slaughtered animals and the chemical composition of obtained meat. This meat is characterized by low content of collagen.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

1

Opis fizyczny

s.75-83,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Wyzsza Szkola Suwalsko-Mazurska, ul.Sklodowskiej 5, 16-400 Suwalki
autor
autor

Bibliografia

  • Blomfield L.J., Farrar F., 1964. Factors affecting the determination of hydroxyproline. Anal. Chem., 20: 950-954.
  • Dzierźyńska-Cybulko B., Fruziński B., 1997. Dziczyzna jako źródło żywności. PWRiL Poznań.
  • Dzięciołowski R., 1996. Bóbr. Wyd SGGW Warszawa.
  • Korzeniowski W., Jankowska B., Kwiatkowska A. Niewęgłowski H., Żmijewski T., 2001. Performance traits of the european beaver (castor fiber L.). Ann. Anim. Sci., 1: 187-193.
  • Korzeniowski W., Jankowska B.,Kwiatkowska A., Żmijewski T., 1999. Chemical composition of european beaver (Castor Fiber L.) meat. Nat. Sci., 3: 291-300.
  • Korzeniowski W., Kwiatkowska A., Jankowska B., Żmijewski T., 2000. Characterisation of reserve fatty tissues tussues in european beaver (Castor fiber L) breed in farm conditions. Nat. Sci., 6: 192-199.
  • Kuźniewicz J., 1981. Ocena użytkowości mięsnej i futerkowej 26-tygodniowych nutrii z ferm wielostadnych. Zesz. Nauk. AR Wroc., 28: 37-39.
  • Kuźniewicz J., 1995. Nowe technologie produkcji nutrii cz. II. Pol. Zwierz. Gospod., 2: 16-19.
  • Kuźniewicz J., Kuźniewicz A., Kowalczyk G., Miniewska M., 1980. Wartość rzeźna brojlerów nutrii przy żywieniu przemysłowym. Zesz. Nauk. AR Wroc., 125: 209-214.
  • Ocena aktualnej sytuacji bobra europejskiego w Polsce, 1998. Mat. Symp. Wyd. PAN Popielno.
  • PN-73A-82110, 1973. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody. Wyd. Norm. Warszawa.
  • PN-73A-04018, 1975. Produkty rolnicze żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kiejdahla i przeliczenie na białko. Wyd. Norm. Warszawa.
  • PN-73-A-82111, 1973. Tłuszcze zwierzęce jadalne. Metody badań. Wyd. Norm. Warszawa.
  • Rutkowska U., 1981. Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Warszawa.
  • Smolińska T., 1975. Chemiczne wskaźniki jakości mięsa zwierząt łownych. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zootech., 20, 105-110.
  • Żurowski W., 1992. Castor fiber - Bóbr europejski. Polska czerwona księga zwierząt. PWRiL Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-20e68606-9770-4b9a-b7af-65adefd9921e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.