PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 08 | 3 |

Tytuł artykułu

Porownanie niektorych cech miesnych kaczek ze stad zachowawczych P11 i P22

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Comparison of some meat traits in ducks from P11 and P22 conservative flocks

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

3

Opis fizyczny

s.19-26,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ul.Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz

Bibliografia

  • Adamski M., Bernacki Z., 2002. Ocena wzrostu i współzależności między cechami mięsnymi kaczek z rodu zarodowego A55. Rocz. Nauk. Zootech. Supl. 16, 87–93.
  • Farhat A., Chavez E.R., 2000. Comparative performance, blood chemistry, and carcass composition of two lines of Pekin ducks reared mixed or separated by sex. Poult. Sci. 79, 460–465.
  • Górski J., Łukasik J.M., Rubaj M., 1984. Badania nad mikrostrukturą mięśnia piersiowego powierzchownego i głębokiego u kaczek rasy Pekin. Rocz. Nauk. Zootech. 11 (1), 23–29.
  • Górski J., 1989. Badania porównawcze tempa wzrostu oraz wpływu kojarzenia międzyrodowego kaczek Pekin na masę ciała, budowę i wartość rzeźną mieszańców. Rozpr. Naukowa nr 27.Wydaw. WSRP, Siedlce, 1–136.
  • Górski J., 1992. Wpływ wieku, masy ciała, pochodzenia i płci kaczek Pekin na ich wydajność rzeźną. Rocz. Nauk. Zootech. 19 (1), 77–85.
  • Kokoszyński D., Korytkowska H., 2005. Ocena cech mięsnych kaczek z czterech rodów zarodowych. Acta Sci. Pol., Zootechnica 4 (1), 71–80.
  • Kontecka H., 1979. Parametry genetyczne kaczek rasy Pekin hodowanych w kraju. Rocz.AR w Poznaniu 66, 95–104.
  • Mazanowski A., Książkiewicz J., 1982. Ocena użytkowości kaczek brojlerów Cherry Valley i krajowych. Wyniki Bad. Nauk. COBRD w Poznaniu,Wydanie własne, 23–32.
  • Mazanowski A., Książkiewicz J., Kisiel T., 2001. Ocena cech mięsnych czterorodowych kaczek mieszańców. Rocz. Nauk. Zootech. 28 (1), 25–43.
  • Mazanowski A., Kisiel T. Gornowicz E., 2003. Carcass quality, meat traits and chemical composition of meat in ducks of paternal strains A44 and A55. Anim. Sci. Pap. Rep. 21 (4), 251–263.
  • SAS/Stat, 1995 – User’s quide.
  • Sochocka A., 1984. Wyniki hodowlane i produkcyjne rodów kaczek w latach 1976–1980. Wyniki Prac Bad. Zakł. Hod. Drobiu.Wydanie własne. IZ Kraków 10, 51–65.
  • StadelmanW.J.,Meinert C.F., 1977. Some factors affecting meat yield from young ducks. Poult. Sci. 56, 1145–1147.
  • Ziołecki J., DoruchowskiW., 1989. Metody oceny wartości rzeźnej.Wydaw. COBRD Poznań, 1–22.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1f5cbaa7-3e7c-43a6-9f99-79ab6062709a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.