PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 60 | 05 |

Tytuł artykułu

Innowacyjnosc w sektorze dodatkow smakowych

Warianty tytułu

EN
Innovations in flavor supplements sector

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Artykuł prezentuje główne kierunki innowacyjnych działań na rynku dodatków smakowych w Polsce. Przedstawiono atrakcyjność sektora i analizę innowacji jako źródła korzyści wypływających z konkurencyjności. Jest wiele powodów, dla których warto podjąć ten temat, a szczególnie zwiększająca się rola dodatków smakowych w produkcji żywności nowej generacji, zwłaszcza wygodnej i funkcjonalnej.
EN
The paper presents main tendencies in innovation activity on the flavor supplements market in Poland. Attractiveness of sector and analysis of innovations as a source of competitive advantage are presented. There are a lot of reasons to undertake this subject because of the increasing role of flavor supplements in production of new generation food, especially in convenient and functional products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

05

Opis fizyczny

s.10,12-13,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Grajek W.: 2005. Rola metod biotechnologicznych w produkcji dodatków do żywności. Konferencja PIDŻ. Konin.
  • [2] Kłosiewicz-Górecka U.: 2004. Konkurencyjność polskich firm spożywczych na rynku unijnym. Przemysł Spożywczy nr 4.
  • [3] Kociszewski M.: 2006. Kierunki rozwoju konkurencji w sektorze dodatków smakowych. Zeszyty Naukowe WSZiP. Warszawa.
  • [4] Rokita J.: 2003. Zarządzanie strategiczne. Tworzenie i utrzymywanie przewagi konkurencyjnej. PWE, Warszawa.
  • [5] Szwacka-Salmonowicz J.: 2005. Kierunki kształtowania strategii konkurencji przedsiębiorstw przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. AE Wrocław.
  • [6] Zawirska-Wojtasiak R.: 2005. Aromaty, barwniki, konserwanty perspektywy stosowania Przemysł Spożywczy nr 4.
  • [7] www.firmenich.com
  • [8] www.leffingwell.com

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1f08a301-8df6-4e13-b0cf-347a991e827a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.