PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2003 | 49 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Content and composition of the volatile oil obtained from lavender [Lavandula angustifolia L.] flowers cultivated in Golcza Region, in Malopolska Province

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Raw material obtained from the cultivated area contains very high amount of volatile oil, i.e. from 2.27 to 3.04%. Significant percentage of monoterpene alcohols and their ace­tates, indicate high quality of the oil. The investigated lavender flowers collected in Miechów district, represent valuable herbal products in respect to their quality, and comparable to those cultivated in the Mediterranean region.
PL
Surowiec pochodzący z upraw wykazywał wysoką zawartość olejku eterycznego, w gra­nicach 2,27-3,04%. Znaczna zawartość alkoholi monoterpenowych i ich octanów wskazu­je na wysoką jakość olejku. Badane kwiaty lawendy zebrane w powiecie Miechów odzna­czały się wysoką jakością w porównaniu do surowca uprawianego w rejonie Morza Śród­ziemnego.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

49

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.11-16,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Jagiellonian University, Medyczna 9, 30-688 Krakow, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. KORDANA S. et al.: Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia Mill.). Rodzina: wargowe (La­bia tae =Lamiaceae) - Instrukcja uprawy. IRiPZ, Poznań 1995.
  • 2. KOŁDOWSKI M. et al.: Rośliny olejkowe i olejki naturalne. PWR i L, Warszawa 1955.
  • 3. WICHTL M.: Teedrogen und Phytopharmaka. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stut­tgart 1997.
  • 4. RUMIŃSKA A.: Poradnik plantatora ziót. PWR i L, Poznań 1991.
  • 5. BREMNESS L.: Wielka księga ziót. Wiedza i Życie, Warszawa 1991.
  • 6. SYSTEMATYKA gleb Polski, FAO-UNESCO 1977. Roczn. Glebozn. 1989, 40, 150.
  • 7. RAMIĆ S„ MÜRKO D„ DELIĆ F.: Herba Pol. 1982, 28, 15.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1ef49d3f-d18a-496c-a160-49dde25219ea
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.