PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 2 |

Tytuł artykułu

Oligocene and bottled water as a source of sodium in everyday diet of adults

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wody oligocenska i butelkowane jako zrodlo sodu w diecie osob doroslych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the study was to determine Oligocene and bottled drinking water as a source of sodium in everyday diets of adults. Average sodium concentration in Oligocene water samples was 118 mg/L. Sodium intake with water, estimated for the average Oligocene water consumption, amounted to 132 mg/day (7% of maximal recommended sodium intake). For the part of population with the highest Oligocene water consumption (above 90th percentile), average daily sodium intake amounted to 220 mg and in the group consuming Oligocene water with the highest sodium concentration – to 285 mg (11% and 14% of the maximum recommended sodium intake, respectively). An average bottled water consumption was about 0.46 L/day (among consumers of this water), and 1.24 L/day among persons with the highest bottled water consumption (intake above 90th percentile). Because average sodium concentration in bottled drinking water was related to the level of mineralization (5–148 mg/L), daily sodium intake amounted to 2–68 mg in all bottled drinking water consumers, and to 6–184 mg/day among persons with water intake above 90th percentile. The results obtained support the claim that consumption of sodium with Oligocene and bottled drinking water should be considered a significant source of this element in a daily human diet.
PL
Celem pracy była ocena wody oligoceńskiej i butelkowanych wód pitnych jako źródła sodu u osób dorosłych. Średnie stężenie sodu w próbach wody oligoceńskiej wynosiło 118 mg/L. Oszacowane, na podstawie danych o ilości spożywanej wody oligoceńskiej, spożycie sodu z wodą wśród konsumentów tej wody wynosiło 132 mg/dzień (7% zalecanego maksymalnego spożycia). U części osób ze szczególnie wysokim spożyciem wody oligoceńskiej (powyżej 90-tego percentyla) średnie spożycie sodu wynosiło 220 mg/dzień, a u osób spożywających wodę o najwyższym stężeniu sodu – 285 mg (odpowiednio 11% i 14% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia sodu), (tab. 1 i 2). Średnie spożycie butelkowanych wód pitnych wśród konsumentów tej wody wynosiło około 0,46 L/dzień i u osób o najwyższym spożyciu tego typu napojów (90-ty percentyl) – 1,24 L. Zawartość sodu w butelkowanych wodach pitnych zależała od stopnia jej mineralizacji i wahała się od średnio 5 mg/L w wodach niskozmineralizowanych do 148 mg/L w wodach wysokozmineralizowanych. Dlatego też dzienne spożycie sodu z tego źródła może wahać się w zależności od rodzaju wybieranej wody od 2–68 mg sodu/dzień przy średnim spożyciu tej wody do 6– 184 mg/dzień u osób o szczególnie dużym jej spożyciu. Uzyskane wyniki wskazują, że oligoceńska i butelkowane wody pitne powinny być brane pod uwagę jako istotne źródło sodu w całodziennej racji pokarmowej.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

2

Opis fizyczny

p.247-252,fig.,ref.

Twórcy

  • Warsaw Agricultural University, Nowoursynowska 159c, 02-776 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Antonios T.F.T., MacGregor G.A., Salt – more adverse effects. Lancet, 1996, 348, 250–251.
  • 2. Azoulay A., Garzon P., Eisenberg M.J., Comparison of the mineral content of tap water and bottled waters. J. Gen. Intern. Med., 2001, 16, 168–175.
  • 3. Baryłko-Pikielna N., Jawor-Kulesza M., Sodium in food – possibilities and tendencies of its rational reduction. Prace IŻŻ, Warszawa, 1993, pp. 12–17, 25–27 (in Polish).
  • 4. Central Statistical Office. Concise Statistical Yearbook of Poland. 2004, Statistical Publishing Establishment, Warszawa (in Polish).
  • 5. Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Panel on Dietary Reference Intakes for Electrolytes and Water. Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. Food and Nutrition Board. Institute of Medicine of the National Academies. The National Academic Press: Washington 2004, [http://books.nap.edu].
  • 6. Dowgiałło J., Macioszczyk A. (eds.), Oligocenian aquifer in the Mazovian Region. 1997, Polska Akademia Nauk, Warszawa, pp. 36–38 (in Polish; English abstract).
  • 7. Environmental Protection Programme for Warsaw-West Country. Warsaw, September 2004. [www.pwz.pl/pl/px-POS-28.09.04 wersja_uchwalona.pdf] (in Polish).
  • 8. EU’s drinking water standards. Council Directive 98/83/EC on the quality of water intended for human consumption. Adopted by the Council, on 3 November 1998. [http//www.lennetech. com/EU’s-drinking-water-standards.htm, 2005-03-02].
  • 9. Garzon P., Eisenberg M., Variation in the mineral content of commercially available bottled waters: implications for health and disease. Am. J. Med., 1998, 105, 125–130.
  • 10. Gawęcki J., Krejpcio Z., Wójcik R.W., Spica M., Significance of drinking water as a source of bioavailability calcium, magnesium and zinc for population of selected urban community of Poland. 2001, in: Bioavailability 2001, Interlaken Congress Centre, May 29 – June 1, 2001, Interlaken, The Switzerland, p. 30.
  • 11. Gofti-Laroche L., Gratacap-Cavallier B., Genoulaz O., Joret J.C., Hartemann Ph., Seigneurin J.M., Zmirou D., A new analytical tool to assess health risks associated with the virological quality of drinking water (EMIRA study). Water Sci. Technol. 2001, 43, 39–48.
  • 12. Ingwersen L.A., Raper N.R., Anand J., Moshfegh A.J., Validation study shows importance of probing for forgotten foods during a dietary recall. J. Am. Diet. Assoc., 2004, 104, A-13.
  • 13. Kaplan N.M., Evidence in favor of moderate dietary sodium reduction. AJH, 2000, 13, 8–13.
  • 14. Kim Y., DiTommaso J.L., Boudereau N., Hentges D., Sodium and potassium intakes of the US adult population: National Health and Nutrition Examination Survey: 1999–2000 and 2001–2002. J. Am. Diet. Assoc., 2005, 105, Suppl. 2, A-20.
  • 15. Kucharski M., Production and consumption of bottled water in Poland and Europe during the period 1999-2000. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2002, 1, 26–27 (in Polish).
  • 16. Latour T., Assessment of the oligoceanian groundwater suitability for drinking purposes. Przegl. Geol., 1996. 4, 401–403 (in Polish; English abstract).
  • 17. Luft F.C., Zemel M.B., Sowers J.A., Fineberg N.S., Weinberger M.H., Sodium bicarbonate and sodium chloride: effects on blood pressure and electrolyte homeostasis in normal and hypertensive man. J. Hypertens., 1990, 8, 663–670.
  • 18. McGregor G.A., Salt – more adverse effects. AJH, 1997, 10, 37S–41S.
  • 19. Mensink G., Burger M., Beitz R., Was essen wir heute? 2002, Robert Koch-Institut: Berlin, pp. 78–79, 150–157 (in German).
  • 20. Minister of Health Decree (Executive Order) on the quality requirements of water for drinking purposes, sanitary purposes and public swimming location, and on the rules of their enforcement by the organs of Sanitary Inspection September 4, (Dz. U. Nr 82, poz. 937), (in Polish).
  • 21. Perchuć M., Doczyszczanie wody. Filtry domowe. Poradnik.1998, Centralny Ośrodek Informacji Budownictwa, Warszwa: pp. 42–43 (in Polish).
  • 22. Pietruszka B., Dołowa J., Osypiuk D., Assessment of fruit and vegetable juices and bottled drinking water intake in relation to other beverages among adolescents in Płock and Biała Podlaska. Żyw. Człow. Metab., 2002, 29, Supl., 132–136 (in Polish; English abstract).
  • 23. Pietruszka B., Rybarczyk I., Contribution of Oligocene water to the daily magnesium intake among adults in Warsaw. J. Element., 2004, 9, 675 (in Polish; English abstract).
  • 24. Pietruszka B., Zielńska E., Assessment of water intake and the structure of beverages consumption by adults. 2000, in: Polish Food Industry and Human Nutrition Sciences Congress, 26–28 February 2000, Warszawa, Poland, p. 27. (in Polish)
  • 25. Pomeranz A., Dolfin T., Korzets Z., Eliakim A., Wolach B., Increased sodium concentrations in drinking water increase blood pressure in neonates. J. Hypertens., 2002, 20, 203–207.
  • 26. Report of the Joint WHO/FAO Expert Consultation: Diet, nutrition and the prevention of the chronic diseases. World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations. WHO Technical Report Series 916, WHO Geneva, 2002.
  • 27. Rudzka-Kańtoch Z., Weker H., Water in nutrition of children. Med. Wieku Rozwoj., 2000. 4, Suppl 1, 109–115, (in Polish).
  • 28. Schoppen S., Perez-Granados A.M., Carbajal A., Oubina P., Sanchez-Muniz F.J., Gomez-Gerique J.A., Vaquero M.P., A sodium-rich carbonated water reduces cardiovascular risk in postmenopausal women. J. Nutr., 2004, 134, 1058–1063.
  • 29. Śmigiel-Papińska D., Gawęcki J., Wójciak R.W., Krejpcio Z., The role of mineral waters and drinking water in magnesium supply of adult inhabitants of Poznan. Biul. Magnezol., 2001, 6, 635– 642 (in Polish; English abstract).
  • 30. Soolar Methods Manual. Unicam – Atomic Spectrometry; 1997, Unicam Limited, Registration No. 441506, Cambridge, UK.
  • 31. van der Aa M., Classification of mineral water types and comparison with drinking water standards. Environ. Geol., 2003, 44, 554–563.
  • 32. WHO’s drinking water standards. WHO’s Guidelines for Drinking- Water Quality, set up in Geneva, 1993, are the international reference point for standard setting and drinking-water safety. [http://www.lennetech.com/WHO’s-drinking-water-standards. htm], 2005-03-02
  • 33. Ziemlański Ś., Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne Podstawy. 2001, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, pp. 368–371 (in Polish).
  • 34. Ziemlański Ś., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M., Bezpiańska-Oglęcka A., Przepiórka M., Public Nutrition Guidelines for Poland. Prace IŻŻ. Instytut Żywności i Żywienia. 1998, Warszawa, pp. 26–28 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1e28dcf7-0567-4df7-aca6-f73ffa9ff52a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.