EN
The aim of the study was to determine Oligocene and bottled drinking water as a source of sodium in everyday diets of adults. Average sodium concentration in Oligocene water samples was 118 mg/L. Sodium intake with water, estimated for the average Oligocene water consumption, amounted to 132 mg/day (7% of maximal recommended sodium intake). For the part of population with the highest Oligocene water consumption (above 90th percentile), average daily sodium intake amounted to 220 mg and in the group consuming Oligocene water with the highest sodium concentration – to 285 mg (11% and 14% of the maximum recommended sodium intake, respectively). An average bottled water consumption was about 0.46 L/day (among consumers of this water), and 1.24 L/day among persons with the highest bottled water consumption (intake above 90th percentile). Because average sodium concentration in bottled drinking water was related to the level of mineralization (5–148 mg/L), daily sodium intake amounted to 2–68 mg in all bottled drinking water consumers, and to 6–184 mg/day among persons with water intake above 90th percentile. The results obtained support the claim that consumption of sodium with Oligocene and bottled drinking water should be considered a significant source of this element in a daily human diet.
PL
Celem pracy była ocena wody oligoceńskiej i butelkowanych wód pitnych jako źródła sodu u osób dorosłych. Średnie stężenie sodu w próbach wody oligoceńskiej wynosiło 118 mg/L. Oszacowane, na podstawie danych o ilości spożywanej wody oligoceńskiej, spożycie sodu z wodą wśród konsumentów tej wody wynosiło 132 mg/dzień (7% zalecanego maksymalnego spożycia). U części osób ze szczególnie wysokim spożyciem wody oligoceńskiej (powyżej 90-tego percentyla) średnie spożycie sodu wynosiło 220 mg/dzień, a u osób spożywających wodę o najwyższym stężeniu sodu – 285 mg (odpowiednio 11% i 14% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia sodu), (tab. 1 i 2). Średnie spożycie butelkowanych wód pitnych wśród konsumentów tej wody wynosiło około 0,46 L/dzień i u osób o najwyższym spożyciu tego typu napojów (90-ty percentyl) – 1,24 L. Zawartość sodu w butelkowanych wodach pitnych zależała od stopnia jej mineralizacji i wahała się od średnio 5 mg/L w wodach niskozmineralizowanych do 148 mg/L w wodach wysokozmineralizowanych. Dlatego też dzienne spożycie sodu z tego źródła może wahać się w zależności od rodzaju wybieranej wody od 2–68 mg sodu/dzień przy średnim spożyciu tej wody do 6– 184 mg/dzień u osób o szczególnie dużym jej spożyciu. Uzyskane wyniki wskazują, że oligoceńska i butelkowane wody pitne powinny być brane pod uwagę jako istotne źródło sodu w całodziennej racji pokarmowej.