PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 08 | 1 |
Tytuł artykułu

Antibacterial activity of different fractions from the culture of Propionibacterium acidipropionici

Warianty tytułu
PL
Aktywnosc antybakteryjna roznych frakcji z hodowli Propionibacterium acidipropionici
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The effect of medium and time of culturing of Propionibacterium acidipropi- onici was studied on the biosynthesis of metabolites of antibacterial activity against selected gram-negative Enterobacteriaceae rods and Staphylococcus aureus. The strain was found to synthesise antibacterial metabolites other than volatile acids exclusively when cultured in natural media, i.e. milk and whey of pH being adjusted every 24 h to 6.8 at optimal temperature. The antibacterial activity of neutralised cultures was observed after 5 days of incubation. Heating of the culture at 55°C for 5 min caused that the antibacterial activity disappeared. Fractionation of the culture by separating the biomass by centrifugation and filtering the supernatant through bacteriological filter showed that biomass suspended in distilled water had strong antibacterial activity, whereas cell-free filtrate did not inhibit the growth of indicator strains.
PL
Określano zdolność Propionibacterium acidipropionici do biosyntezy antybakteryjnych metabolitów P. acidipropionici w hodowlach na 3 pożywkach naturalnych oraz 3 pożywkach syntetycznych. Aktywność antybakteryjną neutralizowanych próbek badano metodą dyfuzyjną wobec 11 szczepów testowych z rodzajów: Enterobacter, Escherichia, Proteus, Staphylococcus. Badano stabilność cieplną antybakteryjnych metabolitów w zakresie temperatur 50-60°C. Badano antybakteryjną aktywność frakcji najaktywniejszych hodowli: supernatantu, przesączu bezkomórkowego i biomasy komórek zawieszonej w wodzie. Stwierdzono, że P. acidipropionici syntetyzował, jedynie na pożywkach naturalnych, antybakteryjne metabolity działające z różną aktywnością na stosowane szczepy testowe (tab. 1). W hodowlach na pożywkach syntetycznych nie zachodziła biosynteza antybakteryjnych metabolitów mimo podobnie postępującej produkcji kwasów (rys. 1). Ogrzewanie hodowli w 55°C przez 5 min inaktywowało jej antybakteryjne działanie. Z badanych frakcji hodowli najsilniej antybakteryjnie działała biomasa komórek, natomiast przesącz bezkomórkowy nie hamował wzrostu żadnego szczepu testowego (tab. 2). Szczep P. acidipropionici w hodowlach na pożywkach naturalnych syntetyzował metabolity działające antybakteryjnie wobec gronkowców i niektórych pałeczek Gram- -ujemnych. Antybakteryjne metabolity można wydzielić z hodowli łącznie z biomasą komórek przez wirowanie lub sączenie. Substancją działającą antybakteryjnie była bakteriocyna o znanej wrażliwości cieplnej adsorbująca się na powierzchni komórek producenta.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
08
Numer
1
Opis fizyczny
s.23-29,wykr.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Pl.Cieszynski 1, 10-957 Olsztyn
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-1d3d60ac-fce3-4125-bd50-488aef326966
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.