PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 33 | 1 |

Tytuł artykułu

Zwyczajowa częstość spożycia wybranych grup produktów przez mężczyzn przed i po zdiagnozowaniu niedokrwiennej choroby serca

Warianty tytułu

EN
Habitual frequency intake of selected foods by men before and after coronary heart disease diagnosis

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W badaniu uczestniczyło 123 mężczyzn w wieku 42-81 lat będących pacjentami Poradni Kardiologicznej Instytutu Kardiologii w Warszawie. Wszyscy mieli rozpoznaną ChNS i przebyty zawał mięśnia sercowego. Celem badania była ocena zwyczajowej częstości spożycia (na podstawie SFFQ) wybranych grup produktów takich jak: mleko i jego przetwory, jaja, mięso i jego przetwory, ryby, warzywa, owoce oraz słodycze, przez mężczyzn przed zdiagnozowaniem ChNS (okres P) i po wystąpieniu zawału mięśnia sercowego (okres A). Pacjentów podzielono na dwie grupy: I grupa (n = 75, średnia wieku 61,5 ± 9,4 lat) to mężczyźni, u których zawał mięśnia sercowego był pierwszym „zdarzeniem" kardiologicznym, bez wcześniejszego rozpoznania ChNS, II grupa (n = 48, średnia wieku 61,8 ± 9,2 lat) to osoby, które miały rozpoznaną ChNS, przed wystąpieniem zawału mięśnia sercowego. Na podstawie przeprowadzonego badania stwierdzono, że wystąpienie zawału w badanych grupach mężczyzn spowodowało korzystną (z punktu widzenia wtórnej prewencji) zmianę w spożyciu takich produktów jak warzywa i owoce, produkty mleczne, produkty mięsne i tłuszcze. Natomiast czas wystąpienia zawału serca (jako pierwszy objaw choroby czy też w trakcie jej trwania) nie różnicował struktury spożywania wybranych produktów pomiędzy grupą I a II.
EN
The research involved 123 men aged 42-81 with CHD and myocardial infarction diagnosed at the Cardiological Department of the National Institute of Cardiology in Warsaw. The objective of the study was to analyse habitual frequency intake of selected foods (based on SFFQ) such as : milk and milk products, meat and meat products, fish, vegetables, fruits and sweets, by men before CHD diagnosis (period P) and after myocardial infarction occurrence (period A). The patients were divided into two groups: I group (n = 75, mean age 61,5 ± 9,4) consisted of men with myocardial infarction, being the first cardiological „event” without prior CHD diagnosis, II group (n = 48, mean age 61,8 ± 9,2) consisted of men with diagnosed CHD before myocardial infarction. Results of this research showed that myocardial infarction occurrence brought about beneficial (from the point of secondary prevention) changes in the intake of products such as vegetables and fruits, milk products, meat products and fats. The period of myocardial infarction occurrence (as the first symptom of disease or during the course of the disease) did not reveal any differences between the 2 groups in terms of the structure of product intake.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

33

Numer

1

Opis fizyczny

s.33-40,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Berger S., Świstak E.: Prozdrowotne aspekty produkcji i konsumpcji żywności w XXI wieku. Żyw. Człow. Metab., 2001, Supl., 28, 17.
  • 2. Cybulska B.: Żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Czyn. Ryz., 1997, 1-2, 64-68.
  • 3. Field A.E., Coakley E.H., Must A., et al.: Impact of overweight on the risk of developing common chronic diseases during a 10-year period. Archiv. Intern. Med., 2001, 161, 1581-6.
  • 4. Grodzicki T., i wsp.: Choroba niedokrwienna serca i jej leczenie w wieku podeszłym. Terapia 1997, 5, 21-22.
  • 5. Harnack L.J., Robert W. J., Boutelle K.N.: Temporal trends in energy intake in the United States: an ecologic perspective. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 71, 1478-84.
  • 6. Jung Sun Lee, Frongillo E.A.: Nutritional and health consequences are associated with food insecurity among US elderly persons. J. Nutr., 2001, 131, 1503-1509.
  • 7. Kłosiewicz-Latoszek L., Ziółkowska A.: Rola steroli i stanoli w leczeniu hipercholesterolemii i profilaktyce choroby niedokrwiennej serca. Bromat. Chem. Toksykol., 2002, 4, 395-402.
  • 8. Narojek L.: Charakterystyka zmian w spożyciu tłuszczów wydzielonych w Polsce. Żyw. Człow. Metab., 1997, 2, 66-73.
  • 9. Naruszewicz M.: Rola żywienia w profilaktyce chorób układu krążenia. Farm. Pol., 1996, 52, 15, 702.
  • 10. Rywik S., Pająk A., Broda G., i wsp.: Częstość występowania nadwagi i otyłości w wybranych populacjach Polski - Pol-Monica Bis Projekt. Med. Metab., 2003, 7, 2, 8-15.
  • 11. Stachowska E., Dołęgowska B., Chlubek D., i wsp.: Izomery kwasów oleinowego i linolowego jako składniki blaszki miażdżycowej. Bromat. Chem. Toksykol., 2002, 1, 87-91.
  • 12. Steffen L.M., Jacobs D.R., Stevens J., et.al.: Associations of whole-grain, refined-grain, and fruit and vegetable consumption with risks of all-cause mortality and incident coronary artery disease and ischemic stroke: the Atherosclerosis Risk in Communites (ARIC) Study 1-3. Am. J. Clin. Nutr., 2003, 78, 383- 90.
  • 13. Szczeklik-Kumala Z., Bernas M., Tatoń J.: Tłuszcze w ukierunkowanym prewencyjnie żywieniu osób ze zwiększonym ryzykiem miażdżycy i jej powikłań. Med. Metab., 2002, 6, 59-66.
  • 14. Szponar L.: Jakość żywieniowa i racjonalne żywienie w zapobieganiu chorób na tle wadliwego żywienia. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 1, 3-15.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1c5c53b1-b600-45f7-9452-d8d1b0e2e1c2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.