PL
Wzrost 6 izolatów S. hypericinum badano w temperaturze 0°C, 5°C, 10°C, 16°C, 20°C, 24°C, 28°C na pożywce maltozowej. Ponadto w temperaturze 24°C obserwowano wzrost izolatów na pożywce maltozowej, mineralnej, PDA, Czapek- Dox, kukurydzianej, owsianej oraz na pożywce glukozowej z wodnym wyciągiem dziurawca i z fragmentami roślin dziurawca. Obserwacje wzrostu liniowego kolonii badanych izolatów prowadzono przez 14 dni, a tworzenie struktur morfologicznych do 42 dnia hodowli. Ustalono, że Seimatosporium hypericinum może wzrastać i tworzyć zarodniki konidialne w szerokim zakresie temperatury tj. od 5°C do 28°C. Jednakże ze względu na tempo wzrostu kolonii i intensywność tworzenia acerwulusów i konidiów za optimum termiczne grzyba można uznać temperaturę od 20°C do 28°C. Ze względu na intensywny wzrost i tworzenie typowych cech makro i mikroskopowych za najodpowiedniejsze podłoża dla wzrostu grzyba, można uznać pożywki glukozową z wodnym wyciągiem dziurawca oraz z fragmentami roślin dziurawca, pożywkę PDA i owsianą. Pożywka kukurydziana oraz Czapek-Dox, ze względu na tworzenie jedynie grzybni substratowej, oraz zgrubień strzępek, nie są odpowiednimi podłożami dla wzrostu S. hypericinum. Pożywka mineralna okazała się najmniej odpowiednią dla wzrostu i tworzenia acerwulusów i konidiów przez S. hypericinum.
EN
The present study deals with effects of the air temperature, and the type of medium on the growth and form morfological structures of six Seimatosporium hypericinum isolates tested. St Jonh's Wort extract agar, St Jonh's Wort plant agar and PDA, oatmeal agar has been recognized as most useful for growth and sporulation of S. hypericinum. Mineral agar, appeared the least useful for growth and form acervuli and conidia. S. hypericinum can develop in a wide range of temperature, but the optimum one for the growth and sporulation of the fungus vary between 20°C and 28°C.