PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 430 |
Tytuł artykułu

Badania nad wykorzystaniem elektrostymulacji do likwidacji szkodnikow chorobotworczych z warzyw i projekt przemyslowego stanowiska do tego zabiegu

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań określających oddziaływanie podstawowych parametrów prądu elektrycznego na szkodniki warzyw. Ustalono skuteczne parametry prądu do likwidacji szkodników chorobotwórczych. Sprawdzono w warunkach przemysłowych nową metodę i technikę likwidacji szkodników. Zaproponowano przykład praktycznego wykorzystania wyników badań w konstrukcji przemysłowego stanowiska.
EN
The paper presented the results of research determining the interaction of basic parameters of electric current on vegetable pests. Effective current parameters for eliminating pathogenic pests were determined. The new method and stand for eliminating the pests were verified in industrial conditions. A practical application of the research results for the construction of an industrial stand was proposed.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
430
Opis fizyczny
s.183-189,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz
autor
Bibliografia
  • 1. Czapski J.: Nietermiczne metody utrwalania owoców i warzyw o małym stopniu przetworzenia. Konferencja Naukowo-Techniczna, Pleszew 1995.
  • 2. Gapiński M.: Warzywa mało znane i zapomniane. PWRL, Poznań, 1993.
  • 3. Skąpski H., Dąbrowska B.: Uprawa warzyw w polu. SGGW, Warszawa, 1994
  • 4. Szorc J., Sokołowski R.: Układ elektryczny do kształtowania parametrów prądu elektrycznego. P-141452.
  • 5. Szorc J.: Urządzenie do elktrostymulacji owoców i warzyw. W-81716.
  • 6. Szorc J.: Sposób wstępnej obróbki owoców i warzyw przeznaczonych do przechowywania chłodniczego. P-156840.
  • 7. Szorc J., Korpal W., Weiner W.: Badania wpływu procesu stymulacji elektrycznej na zmiany ilościowe i jakościowe owoców i warzyw w okresie ich przechowywania w chłodni i mroźni. VI Konferencja Naukowo-Techniczna, Gdańsk, 1993.
  • 8. Tilgner D. J.: Analiza organoleptyczna żywności. WPLiS, Warszawa, 1957.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-1b8d1bf6-e88b-4f9e-a6b8-ec983c5b23f4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.