W pracy przedstawiono wyniki badań określających oddziaływanie podstawowych parametrów prądu elektrycznego na szkodniki warzyw. Ustalono skuteczne parametry prądu do likwidacji szkodników chorobotwórczych. Sprawdzono w warunkach przemysłowych nową metodę i technikę likwidacji szkodników. Zaproponowano przykład praktycznego wykorzystania wyników badań w konstrukcji przemysłowego stanowiska.
EN
The paper presented the results of research determining the interaction of basic parameters of electric current on vegetable pests. Effective current parameters for eliminating pathogenic pests were determined. The new method and stand for eliminating the pests were verified in industrial conditions. A practical application of the research results for the construction of an industrial stand was proposed.
4. Szorc J., Sokołowski R.: Układ elektryczny do kształtowania parametrów prądu elektrycznego. P-141452.
5. Szorc J.: Urządzenie do elktrostymulacji owoców i warzyw. W-81716.
6. Szorc J.: Sposób wstępnej obróbki owoców i warzyw przeznaczonych do przechowywania chłodniczego. P-156840.
7. Szorc J., Korpal W., Weiner W.: Badania wpływu procesu stymulacji elektrycznej na zmiany ilościowe i jakościowe owoców i warzyw w okresie ich przechowywania w chłodni i mroźni. VI Konferencja Naukowo-Techniczna, Gdańsk, 1993.
8. Tilgner D. J.: Analiza organoleptyczna żywności. WPLiS, Warszawa, 1957.