PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 37 | 3 |
Tytuł artykułu

Wplyw urzadzen gastronomicznych na zachowanie wybranych skladnikow odzywczych w tlustych rybach morskich smazonych. Cz.I. Bialko, popiol, tluszcz i wybrane kwasy tluszczowe

Warianty tytułu
EN
The effect of catering equipment on retention of selected nutrients in fried fatty saltwater fish. Part I. Protein, fat, ash and selected fatty acids
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Następujący w ostatnich latach szybki rozwój urządzeń gastronomicznych, jak także opracowanie nowych metod obróbki kulinarnej oraz receptur potraw wymaga prowadzenia badań nad ich wpływem na wartość odżywczą potraw. W pracy wyznaczono współczynniki zachowania wybranych składników odżywczych w tłustych rybach morskich smażonych w nowoczesnych urządzeniach gastronomicznych. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że najwyższe współczynniki zachowania białka, tłuszczu i większości kwasów tłuszczowych osiągnięto smażąc ryby bez tłuszczu w naczyniu z dnem akutermicznym.
EN
Since 1990, there has been a rapid development of catering equipment, and new culinary techniques and dish recipes have been implemented in Poland. Thus, research on the effects of modern culinary treatment techniques and of the application of new catering equipment, both in households and mass catering facilities, on the nutritive value of meals has become a necessity. The aim of this work was to determine nutriem retention factors for selected nutrients in fried, fatty saltwater fish prepared using modern catering equipment. Friend fish prepared using accuthermal stainless steel cookware were characterised by highest protein, fat, and most fatty acids retention factors.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
37
Numer
3
Opis fizyczny
s.231-236,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, ul.Powsinska 61/63, 02-903 Warszawa
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-1b820389-a0da-442b-9a40-55462fb14169
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.