PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 38 | 1 |
Tytuł artykułu

Melioracje a produkcyjnosc uzytkow zielonych w swietle badan i ekspertyz wykonanych w latach 1945-1988

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Omówiono wyniki badań różnych autorów przeprowadzonych na obiektach drobnych i wielkoobszarowych gospodarstw rolnych. Łączne efekty melioracji i zagospodarowania wyniosły średnio 34,4 dt siana łąkowego z 1 ha. Wzrost produkcji wyniósł około 25,0 jednostek zbożowych z 1 ha.
EN
The results of various studies on smail and large farms were discussed. The combined effects of irrigation and drainage and management yielded on average 34.4 tons of meadow hay per hectare. The production increase was about 25.0 crop units per hectare.
RU
Рассматриваются исследования разных авторов, проведенные в мелких и крупных сельских хозяйствах. Общие эффекты от мелиорации и блафоустройства в срегнем составили 34,4 т лугового сена с га. Производительность возросла на около 25,0 зерновых единиц с 1 га.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
38
Numer
1
Opis fizyczny
s.2-4
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Bartoszek T.: 1965, Nowe Rolnictwo, nr 2.
  • Brzozowski J.: 1965, Wiadomości NBP, nr 10.
  • Budziak T.: 1968, Agronom, nr 5.
  • Cerek W.: 1970, Wiadomości Melioracyjne i Łakarskie, nr 3.
  • Cieśliński Z., Roguski W.: 1974, Wiadomości IMUZ, t. 11, z. 4.
  • Falkowski M.: 1961, Wiadomości IMUZ, t. 2, z. 2.
  • Gabryś T., Gubernat S., Jackiewicz J.: 1957, Gospodarka Wodna, nr 11.
  • Grotkiewicz J., Szuniewicz K.: 1968, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, z. 83.
  • Grotkiewicz J., Grotkiewicz N.: 1987, Biblioteczka „Wiadomości IMUZ", nr 68.
  • Grzyb S.: 1958, Roczniki Nauk Rolniczych, s. F, t. 73.
  • Grzyb S.: 1967, Wiadomości Melioracyjne i Łakarskie, z. 6.
  • Jurczuk S.: 1983, Wiadomości IMUZ, t. XV, z. 1.
  • Klugiewicz J., Puchalski H.: 1973, Prace Naukowe Politechniki Szczecińskiej, nr 9.
  • Lisak J.: 1968, Nowe Rolnictwo, nr 8.
  • Łojewski S., Prokopowicz J., Zawilski J.: 1973, Wiadomości IMUZ, t. 11, z. 3.
  • Mataszewski S.: 1956, Rocznik Nauk Rolniczych, s. A, t. 68, z. 2.
  • Mazgajski J.: 1960, Wiadomości Melioracyjne iŁąkarskie, nr 4.
  • Mazur Z.: 1975, Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, nr 11.
  • Moraczewski R., Budziak E., Łepicka T.: 1968, Nowe Rolnictwo, nr 22.
  • Nazaruk M., Pawłat H.: 1973, Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, nr 2.
  • Niewiadomski W., Boreńska Ł.: 1968, Zeszyty Naukowe WSR, Olsztyn, t. 24, z. 4.
  • Nowak M.: 1964, Postępy Nauk Rolniczych, nr 2.
  • Nowakowski F.: 1964, Nowe Rolnictwo, nr 21.
  • Nowakowski F.: 1967, Wydajność i użytkowanie zmeliorowanych ląk w PGR, Warszawa.
  • Okruszko H.: 1966, Wiadomości IMUZ, t. 6, z. 1.
  • Okruszko H,: 1987, Biblioteczka „Wiadomości IMUZ", nr 67.
  • Opaliński Cz.: 1965, Roczniki Nauk Rolniczych, s. F, t. 76, z. 3.
  • Pawlat H.: 1967, Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, nr 5.
  • Prokopowicz J.: 1968, Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, nr 2.
  • Prokopowicz J.: 1974, Biblioteczka „Wiadomości IMUZ", nr 47.
  • Prokopowicz J.: 1977, Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, nr 12.
  • Prokopowicz J.: 1981, Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, nr 6.
  • Prokopowicz J., Lipiński J.: 1987, Wiadomości Melioracyjne i Łąkar­skie, nr 8 i 9.
  • Prończuk J.: 1971, nowe Rolnictwo, nr 6.
  • Rogiński S., Roguski W., Orcholski J.: Roczniki Nauk Rolniczych, s. F, t. 72, z. 2.
  • Roguski W., Cieśliński Z.: 1972, Wiadomości Mwelioracyjne i Łąkar­skie, nr 10.
  • Rostafiński J.: 1947, Roczniki Nauk Rolniczych, z. 3.
  • Urbala S.: 1986, Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, nr 10.
  • Wierzbicka B.: 1972, Wiadomości Melioracyjne i Łąkarskie, nr 2.
  • Zawadzki W.: 1958, Gospodarka Wodna, nr 10.
  • Zawadzki W.: 1966, Nowe Rolnictwo, nr 23.
  • Zawadzki W.: 1969, Materiały Seminaryjne IMUZ, nr 5.
  • Zawadzki W.: 1971, Przemyśl Rolny i Fermantacyjny, nr. 3.
  • Zawadzki W.: 1976, Międzynarodowe Czasopismo Rolnicze, nr 2.
  • Zawadzki W., Prokopowicz J.: 1966, Nowe Rolnictwo, nr 13.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-1b7c9c6c-2a54-48df-b3bd-593abaed7de6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.