PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 2[A] |
Tytuł artykułu

Non-pressure granulation of mushroom powder

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Granulacja bezcisnieniowa proszku grzybowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Food products of substantial grinding are very inconvenient to use both in a household as well as in a technological process. The main disadvantages of such products are dustiness and problems with storage caused by high hygroscopicity and the tendency to cake. The aim of the research was to investigate the usage of non-pressure granulation in the production of agglomerate from dried, powdered mushroom fruiting bodies. For the purpose of the research it was important to evaluate the qualities of the obtained granulate. An important quality feature is the size of the granules formed during the granulation process. In all the combinations tested, granules of over 1.0 mm in diameter were obtained and were always bigger than the test combinations (0.81 mm).
PL
Produkty spożywcze o znacznym rozdrobnieniu są bardzo niewygodne do stosowania w warunkach domowych, jak i w procesie technologicznym. Największymi wadami takich produktów jest ich pylistość oraz problemy w przechowywaniu ze względu na dużą higroskopijność i tendencję do zbrylania się. Celem pracy było zbadanie wykorzystania granulacji bezciśnieniowej do produkcji aglomeratu z suszonych, sproszkowanych grzybów z różnymi dodatkami wiążącymi tj. skrobia, syrop ziemniaczany, woda – jako próbka kontrolna oraz pomiar podstawowych właściwości fizycznych i wytrzymałościowych. Wyniki pomiarów poddano obróbce statystycznej. Przeprowadzono podstawowe obliczenia tj.: średnią, odchylenie standardowe, wariancję, błąd standardowy. Następnie przeprowadzono analizę wariancji na poziomie istotności α=0,05. Różnice istotne statystycznie wystąpiły dla odporności na ściskanie pomiędzy granulatem uzyskanym z roztworem 10% skrobi ziemniaczanej a pozostałymi. Największe wymiarowo uzyskano granulki z roztworem 10% skrobi ziemniaczanej (1,8 mm). Dwukrotne zmniejszenie udziału skrobi (5%) spowodowało zmniejszenie wielkości granulek o ok. 40%. Najmniejsze granulaty powstały z dodatkiem wody destylowanej (0,81 mm).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
57
Numer
Opis fizyczny
p.161-164,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Agricultural University of Lublin, Doswiadczalna 44, 20-236 Lublin, Poland
Bibliografia
  • 1. Hogekamp S., Schubert H.S., Wolf S., Steam jet agglomeration of water soluble material. Powder Technol., 1996, 86, 49-57.
  • 2. I veson S.M., Litster J.D., Hapgood K., Ennis B.J., Nucleation, growth and breakage in agitated wet agglomeration processes. Powder Technol., 2001, 117, 3-39.
  • 3. Jetzer W., Leuenberger H., Sucker H., The compressibility and compatibility of pharmaceutical powders. Pharm. Technol. 1983, 11, 33-48.
  • 4. Kawala Z., Kapłon J, Krakowski R. Validity aspects of sublimation drying. Food Industry, 1993, 3, 64-76.
  • 5. Korpal W., Weiner W., Application of non-pressure granulation in utilisation of dust refuse. Ecol. Technol., 1998, 6, 44-49.
  • 6. Łobaszewski E., Paczyńska B., Zalewski S., Characteristics of smell and taste agents of mushrooms. Food Industry, 1990, 10, 244-245.
  • 7. Macura R., Application of sublimation process to production of spice-vitamin in tomato. Scientific Books of University in Krakow, 1994, 6, 175-182.
  • 8. Rooij de J.F.M., Biosciences and separation technologies. Creating ‘3 rd generation of food. Food Engin., 1990, 9, 30-31.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-1ac3a0b0-f5f2-4932-9e09-4941d023685d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.