PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 30 | 1 |

Tytuł artykułu

Zawartosc azotanow i azotynow oraz olowiu i kadmu w kilkunastu odmianach ziemniakow

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W kilkunastu odmianach ziemniaków uprawianych przez trzy kolejne lata w SDOO w Węgrzcach k/Krakowa oznaczano zawartość azotanów, azotynów oraz kadmu i ołowiu. Poziom azotanów wynosił średnio 229 mg/kg, a azotynów 2,3 mg/kg i w obu przypadkach zależał od warunków pogodowych. Zawartość ołowiu wynosiła średnio 0,181 mg/kg, a kadmu 0,061 mg/kg. Analiza statystyczna nie wykazała wpływu warunków atmosferycznych ani odmiany na zawartość metali ciężkich. Nie stwierdzono też korelacji pomiędzy zawartością azotanów i azotynów a poziomem ołowiu i kadmu w badanych ziemniakach.
EN
Nitrate, nitrite, lead and cadmium contents were determined in 16 potato varieties grown in 1990-1992 at a location near Cracow. Nitrate content of fresh potato tubers ranged from 57 to 842 mg KNO3/kg wet wt., 229 mg/kg mean. In about 29% samples, the detected nitrate content was higher than the 250 mg/kg level admissible for potatoes. Nitrite content in the tubers was 0.3-5.7 mg NAO2/kg, 2.3 mg/kg mean. There was a strong and significant relationship between nitrate and nitrite levels in the potatoes and the atmospheric conditions prevailing during the year in which they had been raised. All test samples were found to contain lead and cadmium. Mean lead content was 0.181 mg/kg, but in 28% test samples lead levels were higher than the 0.250 mg/kg admissible level. Mean cadmium content was 0.061 mg/kg; levels higher than the admissible 0.050 mg/kg value were found in as much as 40% test samples. The statistical analysis did not reveal any significant effect of potato variety or year of cultivation on the content of the heavy metals in the test potatoes. No correlation was found between nitrate or nitrite content and lead or cadmium levels in the test potato tubers.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Numer

1

Opis fizyczny

s.55-61,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 31-425 Krakow, Al.29 Listopada 46

Bibliografia

  • 1. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Szczepańska A., Ners A.: Podstawy żywienia człowieka, wyd. 3 WSiP Warszawa 1995
  • 2. Barylko-Pikielna N., Tyszkiewicz S.: Chemiczne skażenia żywności. Stan i Źródła. Ekspertyza PAN, Warszawa 1991
  • 3. Lemieszek-Chodorowska K. i współpr. WSSE: Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów w niektórych warzywach krajowych. Roczn. PZH, 1972; 23: 549-555
  • 4. Tyszkiewicz I.: Modyfikacja metody oznaczania azotanów w peklowanych przetworach mięsnych. Gospodarka Mięsna 1986; 37: 20-22
  • 5. Bilczuk L., Gołacka R.: Zawartość azotanów i azotynów w wybranych warzywach i ziemniakach uprawianych w rejonie Puław. Roczn. PZH, 1991; 42: 255-263
  • 6. Borowska M., Omieljaniuk N., Rostkowski J., Otłog T., Fakhoury Hamid: Zawartość azotanów i azotynów w wybranych warzywach i ziemniakach dostępnych w handlu Białegostoku w latach 1991-1992. Roczn. PZH, 1994; 45: 89-96
  • 7. Karłowski K., Kłosińska J., Oliwa G., Jamborowicz K., Kahl S.: Występowanie azotanów i azotynów w żywności. Cz. III. Warzywa i ziemniaki. Roczn. PZH, 1988; 39: 291-296
  • 8. Rozp. MZiOS z dn. 8.10.1993 w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, przechowywaniu i transporcie roślin. Dz.U. RP, nr 104, poz. 476
  • 9. Międzobrodzka A., Cieślik E., Sikora E., Leszczyńska T.: The effect of environment conditions on the level of nitrates and nitrites in various varieties of potato. Pol. J. Food Nutr. Sei 1992; 1/42: 45-65
  • 10. Oertli I.: Interaktive Wirkung von Temperatur und Licht auf den Nitratgehalt von Gemüsepflanzen. Schweiz. Landw. 1987; 26: 483-490
  • 11. Zarządzenie MZiOS z dn. 31.03.1993 w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach. MP nr 22, poz. 233
  • 12. Buliński R., Kot A., Bloniarz J.: Ocena skażenia metalami ciężkimi krajowych ziemniaków pochodzących z różnych rejonów Polski. Roczn. PHZ, 1991; 42: 351-357
  • 13. Śmigiel D.: Kumulacja metali ciężkich (Pb, Cd) w wybranych warzywach różnych odmian. Roczn. PZH, 1994; 45: 279-284
  • 14. Krełowska-Kulas M.: Bestimmung des Gehaltes ausgewählter Lebensmittel an Blei, Cadmium, Kupfer, Zink und Eisen. Die Nahrung, 1998; 32: 649-652
  • 15. Zawadzka T., Mazur H., Wojciechowska-Mazurek M., Starska K., Brulińska-Ostrowska E., Ćwiek K., Umińska R., Bichniewicz A.: Zawartość metali w warzywach z różnych regionów Polski w latach 1986-1988. Cz. I. Zawartość ołowiu, kadmu i rtęci. Roczn. PZH, 1990; 41: 111-131
  • 16. Karweta S.: Wpływ emisji metali ciężkich na rośliny i ich siedliska. Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln. 1978; 206: 56-62
  • 17. Starek J.R.: Wpływ nawożenia na gromadzenie metali ciężkich w roślinach. Ogrodnictwo 1989; (2): 4-6
  • 18. Burzyński M.: Wpływ ołowiu na procesy fizjologiczne roślin. Wiad. Bot. 1987; 31: 87-96
  • 19. Wichmann G., Liemann F., Knössel D.: Untersuchungen über den Einfluss niedriger Cadmiumkonzentrationen auf den Stoffwechsel von Gemüsepflanzen. Agnew. Botanik, 1983; 57: 331-340
  • 20. Stadelmann F.X., Frossard R., Moeri P.B.: Einfluss von Cadmium auf Ertrag, physiologische Eigenschaften und Qualität von Ital. Raygrass, Rettich und Spinat. Sondredruck aus Kongressband 1985; VDLUFA-Schriftenreihe, 16: 575-585
  • 21. Burzyński M., Grabowski A.: Influence of lead on NO-3, uptake and reduction in cucumber seedlings. Acta Soc. Bot. Pol. 1984; 53; 77-86

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1ab38c65-1cc7-4f1e-a8bf-af2d3d0b88e1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.