PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 63 | 02 |

Tytuł artykułu

Jakosc higieniczna kiszonki z kukurydzy zakiszanej z dodatkiem biologicznym lub chemicznym

Warianty tytułu

EN
Hygienic quality of corn silage with a biological and chemical additive

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of the study was the biological, chemical and microbiological evaluation of row silage maize. Changes in the amount of DON and ZON during the fermentation process of the maize and then after a week-long oxygen exposure of the silage (stability evaluation) were evaluated. Samples for the study were taken from maize type F70 (Flint type grain from Austria) which had been ensilaged after harvesting in the middle of September 2003 in the following ways (5 microsilos each). The first treatment: 1 - control - maize; 2 - maize + 0.25% KemiSile 2000; 3 - maize + 0.2 Lactacel L - enzymatic preparation (Lactobacillus plantarum 10⁸ CFµg⁻¹ + enzymes). After 12 weeks of fermentation the quality of the silage, microbiological analysis and the presence of Fusarium toxins were evaluated. Additionally, the same analysis was carried out on the silage which had undergone the 7-day oxygen exposure. The level of both mycotoxins and moulds increased again (especially Aspergillus, Penicillium and Mucor genera) during oxygen exposure of the silage. KemiSile 2000 additive had a positive influence on the quality and stability of the silage.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

02

Opis fizyczny

s.205-208,fot.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, ul.Chodkiewicza 30, 85-064 Bydgoszcz
autor
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1.Bagley C. V.: Mycotoxins. Beef Cattle Handbook. University of Wisconsin 2000.
  • 2.Chełkowski J.: Mikotoksyny i wytwarzające je grzyby. SGGW - AR, Warszawa 1985.
  • 3.Dänicke S., Oldenburg E.: Risikofaktoren für die Fusariumtoxinbildung Futtermitteln und Vermeidungsstrateginen bei der Füttermittelerzeugug und Futterung. Landbauforschung Völkenrode (FAL) 2000, 216, s. 138.
  • 4.Deibel R. H., Evans J. B., Niven C. F.: Microbiological assay for the thiamin using Lactobacillus viridescsens. J. Bacteriol. 1957, 74, 818-821.
  • 5.Grajewski J.: Aktualny problem skażenia surowców i pasz przemysłowych patogenną florą grzybową i mikotoksynami. II Konf. Nauk. Techniczna: Jakość pasz przemysłowych CLPP w Lublinie, Kazimierz Dolny 1995, s. 34-38.
  • 6.Grajewski J., Böhm J., Luf W., Składanowska B., Szczepaniak K., Twarużek M.: The effect of harvest time on fermentation and fungal growth of two ensiled maize varieties in Austria. XIIth Internat. Silage Conference, Uppsala 5-7 July, 1999, s. 135-136.
  • 7.Guerre P., Bailly J. D., Benard G., Burgat V.: Excretion lactee des mycotoxines: quells risques pour le consommateur? Rev. Med. Vet. 2000, 151, 7-22.
  • 8.Keady T. W. J., O'Kiely P.: An evaluation of the rate of nitrogen fertilization of grassland on silage on silage fermentation, in silo-losses, effluent production and aerobic stability. Grass Forage Sci. 1996, 51, 350-362.
  • 9. Kostulak-Zielińska M., Potkański A., Przybylski M., Selwet M., Perkowski J.: Wartość higieniczna kukurydzy zakiszonej z dodatkiem konserwantu chemicznego. Medycyna Wet. 2002, 58, 792-795.
  • 10.Lingvall P.: Influence of inoculation on preventing clostride and fungi growth in silage. 8th Inter. Symp. Forage Conservation, Brno 1997, s. 138-139.
  • 11.Manafi M., Kneifel W.: A combined chromogenic-fluorogenic medium for simultaneous detection of total coli forms and E. coli in the water. Zntbl. Hyg. 1989, 189, 225-234.
  • 12.Oldenburg E., Hoppner F.: Fusarium mycotoxins in forage maize-occurrence, risk assessment, minimization. Mycotoxin Res. 2003, 19, 43-46.
  • 13.Orthy D. S.: Comparison of sulfite-polymyxin-sulfadiazine medium and tryptose-sulfite-cycloserine medium without eggyolk for recovering Clostridium perfringens. Appl. Envir. Microbiol. 1977, 33, 986-988.
  • 14.Potkański A., Kostulak-Zielińska M., Selwet M.: The nutritive value and aerobic stability of round baled silage from grass-alfalfa mixed crop ensiled with additives containing formic acid. XIIth Internat. Silage Conf., Uppsala 1999, s. 321-322.
  • 15.Potkański A., Kostulak-Zielińska M., Selwet M.: The effect of additives containing formic acid on the nutritive and hygienic value of silage made from grass-legume mixtures. Internat. Conf. Animal Nutrition, Tartu 2000, s. 83-87.
  • 16.Potkański A., Przybylski M., Goliński P., Kostulak-Zielińska M., Perkowski J., Selwet M.: Wartość pokarmowa i jakość mikrobiologiczna kiszonki z kukurydzy zakiszanej z dodatkiem konserwantu chemicznego. V Konf. Mikotoksyny a dioksyny a środowisko. Akademia Bydgoska, Bydgoszcz 2000, s. 185-189.
  • 17.Richter W. I. F., Schuster M., Rattenberger E.: Einfluss der Fermentation von Silomais auf die Nachweisbarkeit von Deoxynivalenol (DON). Mycotoxin Res. 2000, 18A, 16-19.
  • 18.Seglar B., Johnston I. A.: Mycotoxins in grain and forages: dairy health implications. Southeast Dairy Herd Management Conf., Macon 1998, s. 24-31.
  • 19.Selwet M.: Wpływ kwasu mrówkowego na stan mikrobiologiczny kiszonek. Medycyna. Wet. 2004, 60, 763-765.
  • 20.Selwet M.: Wpływ konserwantów z udziałem kwasu mrówkowego na rozwój drożdży i grzybów pleśniowych w kiszonkach. Medycyna. Wet. 2005, 61, 349-352.
  • 21.Zscheischler J., Estler M. C., Groâ F., Neumann H., Geiber B.: Mais Anbau und Verwertung. DLG-Verlag, Frankfurt/Main 1979, s. 292.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1a88fcec-b9f4-439b-8423-4d657f7513ad
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.