W artykule przedstawiono system QACP zastosowany przy produkcji piwa. System ten jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zagwarantowania jakości produktu. W tym aspekcie system НAССР jest częścią systemu QACP.
EN
The QACP system used in the beer production is presented in this paper. QACP is one of the most effective methods to warrant the product quality. In this aspect HACCP system is a part of QACP system.
[1] Bockelmann von В.: 1995. The HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) Concept: a Tool of Quality Assurance. Von Bockelmann Hygiene (maszynopis).
[2] Hardwick Wiliam A.: 1995. Handbook of Brewing. Marcel Dekker, Inc. New York.
[3] Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: 1999. HACCP. Koncepcja і system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SITSpoż., Warszawa.
[4] Kunze Wolfgang: 1994. Technologie Brauer und Mälzer. VLB Berlin.
[5] Sikora T., Kołożyn-Krajewska D.: 2001. Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego a zapewnienie jakości żywności. Przemysł Spożywczy 6.
[6] Sikora T.: 1995. Żywność gwarantowanej jakości. Przemysł Spożywczy 6, s. 203.