PL
W 2006 r. została zahamowana wzrostowa tendencja w eksporcie produktów mleczarskich, który mimo to pozostaje na 2,5 razy wyższym poziomie niż przed integracją z UE. Barierą wzrostu eksportu jest system kwot mlecznych, który utrudnia dalsze zwiększenie skupu i przerobu mleka. Czynnikiem ograniczającym wzrost eksportu był także niekorzystny dla eksporterów kurs walutowy. Korzystne były zmiany w strukturze towarowej eksportu. Równocześnie nastąpił dalszy wzrost przywozu, ale jego udział w podaży rynkowej jest bardzo mały. Wymiana handlowa polskiego sektora mleczarskiego jest coraz bardziej związana z rynkiem unijnym
EN
Although an upward tendency in 2006 was hampered dairy exports still remain at the level 2,5 times higher than before the accession to EU. Main obstacle for the growth of dairy exports is the milk quota system limiting further increase in milk procurement and processing. Unfavourable for Polish exporters exchange rate was another factor hampering exports. On the other hand there were positive changes in the structure of dairy exports. At the same time dairy import kept growing as well, however their market share is so far insignificant. Polish foreign trade in dairy products becomes more linked with the EU market.