PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena nawyków żywieniowych oraz przyjmowania suplementów przez sportowców uprawiających biegi długodystansowe

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Assessment of the way of nourishment and usage of supplements among long distance runners

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Prawidłowe żywienie zgodnie z określonymi potrzebami organizmu, jest jednym z głównych czynników wpływających na utrzymanie przez sportowców dobrego stanu zdrowia i uzyskiwania wyśmienitych rezultatów sportowych, szczególnie w lekkoatletyce. Biegi długodystansowe są dyscypliną która wymaga od zawodników dużej wytrzymałości, wytrwałości i samozaparcia, i na końcowy sukces zawodnika składa się wiele czynników, wśród, których jednym z ważniejszych jest odpowiednia dieta i suplementacja. Celem pracy było określenie sposobu odżywiania sportowców uprawiających biegi długodystansowe poprzez zbadanie za pomocą ankiety takich czynników jak: ich nawyki żywieniowe, stosowanie przez nich odżywek oraz określenie poziomu ich aktywności fizycznej. Uzyskane wyniki ankiet mężczyzn trenujących lekkoatletykę porównano z wynikami uzyskanymi od równolatków prowadzących sedenteryjny tryb życia. Na podstawie analizy wyników wykazano, iż dieta, którą stosują lekkoatleci różni się w zasadniczy sposób od diety osób nietrenujacych. Tylko 10% osób sedenteryjny przyznawało się do spożywania 4 posiłków dziennie w odróżnieniu do lekkoatletów, których 60% deklarowało spożycie takiej ilości posiłków. Preferencja spożywania wody mineralnej była znacznie większa u sportowców, których 55% deklarowało picie 3-5 szklanek wody dziennie, a tylko 10% nietrenujących mężczyzn przyznawała się do spożywania jakiej ilości wody. Częstość spożywania owoców była większa u sportowców. Aż 80% badanych lekkoatletów deklarowało, że owoce spożywa raz dziennie, podczas gdy w grupie porównawczej zaledwie 25%. Z analizy ankiet wynika, że najbardziej popularne wśród lekkoatletów były odżywki energetyczne, oraz reduktory tkanki tłuszczowej. Do ich stosowania zgodnie z zaleceniami trenerów przyznawało się 65% respondentów. Wyniki uzyskanych badań pozwalają na stwierdzenie, że świadomość prozdrowotna osób trenujących jest na znacznie wyższym poziomie niż w grupie sedenteryjny.
EN
Proper diet according to specific demands of the organism is one of the main factors, which enables to keep good health and gain good results in games especially in athletics. Long-distance run is a discipline, which requires high endurance, persistence and self-denial form the athletes. The final success of the athlete originates in many factors, among which proper diet and supplementation are one of the most important ones. The aim of the study was to assess the way of nourishment among long-distance runners by recognizing following factors using questionnaire: dietary habits, usage of supplements and physical activity level. The results collected during the investigation among athletes were compared with the results of persons of the same age having sedentary live-style. It was shown on the base of the result that athletes’ diet is totally different from the diet of non-training people. Only 10% of non-training people used to have four meals a day. On the contrary, 60% of athletes declared to have 4 meals a day. Drinking of mineral water was much more popular in athletes. 55% of them declared to drink 3-5 glasses a day while the same amount of water was drunk by only 10% of non-training men. Frequency of eating fruits was higher in athletes. As many as 80% of athletes declared to eat fruits once a day, while in non-training group only 25%. From the analysis of results one can say that energetic and fat burning supplements are very popular among athletes. 65% of them declared to use such supplements. The results of the study allow us to conclude that pro-healthy awareness among athletes is on the higher level than in non-training people.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

1

Opis fizyczny

s.100-106,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Fizjologii Czlowieka, Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie, Krakow
autor

Bibliografia

  • 1. Bean A.: Żywienie w sporcie. Zysk i S-ka Poznań, 2008, 215-320;
  • 2. Celejowa I.: Żywienie w treningu i walce sportowej. COS, Warszawa 2001 28-60;
  • 3. Raczyński G., Raczyńska B.: Sport i Żywienie. PZWL, Warszawa 1996, 81-105;
  • 4. Jarosz M., Buhłak-Jachymczak B.: Normy Żywienia Człowieka. Instytut Żywności i Żywienia; Wydawnictwo Lekarskie PZWL; Warszawa 2008 60-123;
  • 5. Maughan J., Burke L.M.: Żywienie a zdolność do wysiłku. Medicina Sportiva, Kraków 2000, 58-62;
  • 6. Słowińska M., Sobiech A.K.: Dieta sportowców. AWF Wrocław 1996, 45-72;
  • 7. Ziemlański Ś., Kącikowa- Niedźwiecka D.: Zalecenia żywieniowe i zdrowotne dla sportowców. PZWL, Warszawa 1997, 38-46;
  • 8. Popinigis J.: Zasady i strategia wspomagania dietetycznego. Doping a dozwolone wspomaganie. PZWL, Warszawa 1998, 15-54;
  • 9. Rewerski W., Nazar K.: Doping. PZWL, Warszawa, 1995, 34-67;
  • 10. Syrek E.: Zdrowie w aspekcie pedagogiki społecznej. AWF Katowice 2000, 12-31;
  • 11. Włodarczyk P.: Edukacyjne uwarunkowania zachowań zdrowotnych studentów. AWF Warszawa, 2002, 31-41;
  • 12. Wrześniewski K.: Styl życia a zdrowie. Wydawnictwo instytutu psychologii PAN, Warszawa 1993, 15-26.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-19324960-0c6e-47e7-81ae-9c6eea2bd8a0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.