PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 54 | 1 |

Tytuł artykułu

Butylocyna i produkty jej degradacji w aspekcie toksykologii zywnosci

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zarysowano problem występowania pozostałości syntetycznych związków cy- noorganicznych (ZCO) w żywności, a szczególnie zwrócono uwagę na migrację i nagromadzanie butylocyn w surowcach żywnościowych pozyskiwanych ze środowiska morskiego. Przedstawiono podstawowe dane o toksyczności butylocyn oraz szacunki wielkości dziennego spożycia tych związków zawartych w rybach z rejonu Zatoki Gdańskiej w świetle dawki uznawanej za bezpieczną.
EN
The paper briefly reviews and up-dates available data on some aspects of toxicity of oreanotins and especially of butyltins, their applications, legal aspects as well as aquatic environment seafood and food contamination. Spécial attention is paid on assessed rates of daily intake of butyltins with fish diet by some local groups of inhabitants with high consumption rates of fish originating from the region of the Gulf of Gdańsk.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

1

Opis fizyczny

s.13-23,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Gdanski, ul.Sobieskiego 18, 80-952 Gdansk

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-18edbe80-35b8-4f34-ace9-a595136dfe20
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.