PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 48 | 05 |

Tytuł artykułu

Susze ziemniaczane metody i warunki suszenia

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W publikacji w syntetyczny sposób przedstawiono różne sposoby suszenia ziemniaków w zależności od wytwarzanych asortymentów suszu. Problem suszenia kostek ziemniaczanych ze względu na niedogodne technologie i niską sprawność suszarni taśmowej jest ciągle aktualny. Stosowana klasyczna metoda konwekcyjna, mimo łagodnych warunków procesu (temperatura 120-60°C, daje produkt odbiegający właściwościami fizykochemicznymi od surowca wyjściowego. Skuteczną metodą poprawy jakości suszu stać się może suszenie w powietrzu kondycjonowanym. W Polsce prace z zakresu suszenia kostki ziemniaczanej w powietrzu o obniżonej wilgotności nie były prowadzone.
EN
In this paper the various ways of potato drying in dependence on produced assortments of dried material were presented syntheticly. At present there are no research work on the subject of the production of dried potatoes, also in the form of cubes. On account of unconvenient technologies and the low efficiency of the band dryer, the problem of potato cube drying is still topical. The product obtained in the classical convective method used at present, in spite of mild process conditions (in the temperature range from 120 to 60°C), differs in physicochemical properties from final raw material. It is necessary to carry out research on the application of new technological solutions in the drying process. It seems that the drying in the conditioned air will be the effective method of dried potato quality improvement. In Poland the studies on potato cube drying in the air of low humidity were not carried out.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

05

Opis fizyczny

s.131-133,137,tab,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lodzka,Lodz
autor
  • Politechnika Lodzka,Lodz

Bibliografia

  • [1] Bielarz H., Gładkowski J.: Spożywcze produkty z ziemniaka. Przem. Spoż. 1987, 2, 48.
  • [2] Boruch M., Skalski J., Kokuszko Z.: Otrzymywanie suszów ziemniaczanych. Zesz. Nauk. Polit. Łódz., Chemia Spoż. 1976, 249, 28, 5.
  • [3] Boruch M., Nowakowska K.: Sposób wytwarzania suszu spożywczego z surowych ziemniaków. Zgł. pat. PRL Nr P-246900, 1984.
  • [4]Boruch M., Nowakowska K.: Energooszczędna technologia produkcji suszu ziemniaczanego. Przem. Ferment. i Owoc.-Warzyw. 1986, 7, 28.
  • [4] Boruch M., Nowakowska K.: Technologia spożywczych suszów ziemniaczanych. Skrypt dla szkół wyższych. Łódź 1991. Wydaw. Politech. Łódzkiej.
  • [6] Domagała A.: Kinetic des Trocknungsprozesses von Kartofewürfeln unter Industriebedingungen. Ind. Obst- u. Gemüseverwert. 1982, 67, 4, 87; 7, 177; 8, 211.
  • [7] Domagała A.: Le blanchiment, le sulfitage et le séchage du coupage alimentaire de pommes de terre. Ind. Alim. Agric. 1984, 101, 11, 1117.
  • [8] Domagała A.: Wpływ warunków blanszowania i konwekcyjnego suszenia na kształtowanie się wskaźników technologicznych i energetycznych w produkcji wybranych spożywczych suszów ziemniaczanych. Roczn. Akad. Roln. w Poznaniu. Rozpr. Nauk. 1988, z. 179.
  • [9] Iciek J., Krysiak W.: Applicability of microwave drying in production of dried potato comparision with convective methods used at present. „Properties of water in foods". Proceedings of the fifth seminar. Warsaw 1993, 84.
  • [10] Lenart A., Łakomiec D.: Najnowsze kierunki zastosowania mikrofal w przemyśle spożywczym. Przem. Spoż. 1992, 12, 283.
  • [11] Lewicki P. P.: Nowe kierunki rozwoju technologii suszenia żywności. Przem. Spoż. 1973, 6, 245.
  • [12] Makarewicz I., Lewicki P. P: Badanie wymiany ciepła i masy w pierwszym okresie suszenia ziemniaków. Materiały V Sympozjum Suszarnictwa, Wrocław 1984, 353.
  • [13] Mudget R.E.: Microwave food processing. Food Technol. 1989, 43, 1, 117.
  • [14] Patent PRL nr 113774. Sposób otrzymywania suszu z surowca roślinnego. Akademia Rolnicza Poznań, zgł. 1978.10.25.
  • [15] Praca zbiorowa pod redakcją F. Nowotnego: Technologia przetwórstwa ziemniaczanego. WNT, Warszawa 1972.
  • [16] Ratti C., Crapiste G.H.: A generalized drying curve for shrinking food materials. Drying'92 (wyd. A. S. Mujumdar) Elsevier Science Publishers B.V. 1992, 864.
  • [17] Skierkowski K.: Postęp w wykorzystaniu grzejnictwa mikrofalowego w technologii żywności. Przem. Spoż. 1985, 8-9, 289.
  • [18] Strumiłło C.: Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT, Warszawa 1983.
  • [19] Van Arsdel W. B. i in.: Food Dehydration. Vol. 1. Drying Methods and Phenomena. A vi Publ. Comp., Inc., Westport 1973, 37.
  • [20] Wang N. Bernnan J. G.: Effect of water binding on the drying behaviour of potato. Drying'92 (wyd. A. S. Mujumdar) Elsevier Science Publishers B.V. 1992, 1350.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-18c7243e-21f0-43e2-9f6c-bf93b21359bd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.