PL
Celem badań było prześledzenie zmian w masie ciała, podrobach oraz częściach tuszki i jej składnikach tkankowych w okresie wzrostu kurcząt mięsnych i nieśnych. Materiał doświadczalny stanowiło 260 kurcząt mięsnych ISA Vedette i 380 kurcząt nieśnych Astra S (płeć - w równych ilościach). Od 1. dnia, w odstępach 7-dniowych pobierano losowo po 10 kogutów i 10 kur, ważono je i poddawano ubojowi, a ich tuszki dysekcji. Stwierdzono, że szybkie zwiększenie masy ciała charakteryzuje kurczęta mięsne, szczególnie do ok. 6. tygodnia życia. W tym czasie najintensywniej przyrastały mięśnie piersiowe. Kury nieśne charakteryzowały się małymi przyrostami masy ciała, mięśni oraz tłuszczu, co przyczyniło się do opóźnienia dojrzewania oraz zapobiegało otłuszczeniu przed rozpoczęciem nieśności.
EN
The aim of the research was to trace the changes that take place in body weight, giblets, carcass parts and its tissue components during the growing period of broiler and laying chickens. 260 ISA Vedette broiler chickens and 380 Astra S laying ones (half of them female and half - male) constituted the experimental material. From the 1st day, 10 cockerel chicks and 10 pullet chicks were selected at random every 7 days. They were weighed and slaughtered, and their carcasses were dissected. It was found that broiler chickens showed fast body weight gains, especially up to ca. 6th week. The most intensive growth was at that time characteristic of breast muscles. Laying chickens showed low weight gains as for body, muscles and fat, which resulted in delayed maturation and prevented fat deposition before entering the laying period.