PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 74 | 3 |

Tytuł artykułu

Fatty acids composition in fruits of wild rose species

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The oil content and fatty acids profile of a number of Polish wild species of rose fruits were examined by GC. The total fatty acid contents ranged from 6.5% to 12.9% of dry mass in fruits. The composition of oils was similar in the investigated species. 17 components were identified. An average composition was estimated as follows: linoleic acid (44.4-55.7%), a-linolenic acid (18.6-31.4%), oleic acid (13.5-20.3%), palmitic acid (2.3-3.3%), stearic acid (1-2.5%), octadecenoic acid (0.38-0.72%), eicosenoic acid (0.3-0.7%), eicosadienoic acid (0-0.16%), erucic acid (0.03-0.17%) and minor fatty acids. The results indicate that rose fruits are a rich source of unsaturated fatty acids, especially in R. rubiginosa, R. rugosa and R. dumalis. There were statistically significant (p<0.05) differences in fatty acid compositions of some species. Fatty acids were suggested to have a potential chemotaxonomic value in this genus.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

74

Numer

3

Opis fizyczny

p.229-235,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Skubiszewski Medical University of Lublin, Chodzki 1, 20-093 Lublin, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-182a6134-f69a-4f4c-b725-03ca993b0c91
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.