PL
Celem badań realizowanych w latach 1992 - 1995 było określenie wartości pokarmowej koniczyny czerwonej i kostrzewy łąkowej uprawianych w zasiewach jednogatunkowych oraz w mieszance, a także oznaczenie ich jakości w różnych terminach zbioru. Najodpowiedniejszym terminem zbioru mieszanki na paszę dla zwierząt przeżuwających była faza formowania się pędów koniczyny czerwonej i faza początku strzelania w źdźbło kostrzewy łąkowej. Termin koszenia pierwszego pokosu miał decydujący wpływ na skład chemiczny, wartość energetyczną i białkową paszy uzyskanej z koniczyny czerwonej i kostrzewy łąkowej uprawianych w siewie jednogatunkowym i w mieszance.
EN
The objective of study conducted in 1992 - 1995 was to determine the nutritive value of red clover and meadow fescue cultivated in pure stand and in the mixture of both components as well as to estimate the changes in fodder quality at different terms of the first cut harvest. The best time of harvesting mixture for ruminant forage was the stage of red clover shoot forming and beginning of meadow fescue shooting. Chemical composition, energy value and protein value of forage obtained either from red clover and meadow fescue cultivated in pure stand and in the mixture were strongly affected by plant growth stage at the first cut.