PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena wybranych elementów sposobu żywienia dziewcząt wykazujących proanorektyczny styl życia

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The assessment of selected parameters of the nutritional habits of girls with pro-anorectic life style

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie stopnia występowania proanorektycznego stylu życia u studentek studiujących na kierunku związanym i nie związanym z żywieniem człowieka oraz ocena ich wybranych postaw i zachowań żywieniowych. Na podstawie badań stwierdzono, że 12,5% studentek wykazuje proanorektyczny styl życia: 16% studiuje na kierunku związanym, a 7% na kierunku nie związanym z żywieniem. Badane z tej grupy w porównaniu do badanych z grupy żywiącej się zwyczajowo mają odmienne niektóre zachowania żywieniowe i indywidualny stosunek do jedzenia.
EN
The aim of this work was to determine the degree of occurrence pro-anorectic life style among students studying courses related and not related to nutrition, assessing their attitudes and behaviors of nutrition and personal relationship to food as compared to students eating common, finding differences in posture and evaluating its own assessment of diet. On the basis of studies found that 12.5% of students demonstrate pro-anorectic life style: 16% on the direction of related studies, and 7% of the policy has not been associated with food. Tests with this group as compared to studies of a group eating normally have different nutritional behaviour of some individual and the relationship to food.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.310-319,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznan

Bibliografia

  • 1. Abraham S, Lewelyn – Jones D.: Bulimia i anoreksja. Zaburzenia odżywiania się. Prószyński i S-ka, Warszawa 2001.
  • 2. Anderson-Fye E. P.: A “Coca-Cola” Shape: Cultural Change, Body Image, and Eating Disorders in San Andrés, Belize, Culture, Medicine and Psychiatry, 28, 4, 561-595, 2004.
  • 3. Bronkowska M.: Ocena sposobu żywienia z elementami stylu życia kobiet o małej aktywności fizycznej, Spożycie wybranych składników pokarmowych Roczn. PZH, 1, 58, 2007.
  • 4. Centrum Badania Opinii Społecznej:. Nawyki żywieniowe: Oceny, opinie, zachowania, Komunikat z badań, Warszawa 1998.
  • 5. Czapska D., Ostrowska L., Stefańska E., Karczewski J.: Wybrane nawyki żywieniowe kohorty studentów, Akademii Medycznej w Białymstoku w latach 2000-2003, Roczn. PZH, 2, 56, 2005.
  • 6. Czarnewicz-Kamińska A., Gronowska-Senger A.: Ocena poziomu wiedzy żywieniowej u osób z zaburzeniami odżywiania Roczn. PZH, 1, 58, 2007.
  • 7. Fairburn C.G., D.M.: Identifying Dieters Who Will Develop an Eating Disorder, A Prospective, Population-Based Study, Am J Psychiatry, 162, 2249–2255, 2005.
  • 8. Fairburn Ch.G., Harrison P.J.: Eating disorders. Lancet 361(9355), 407-416, 2003.
  • 9. Gacek M.: Charakterystyka sposobu żywienia młodzieży rozpoczynającej studia w Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, Roczn. PZH, 2, 54, 2003.
  • 10. Gacek M.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet w wieku 19-25 lat o zróżnicowanej aktywności fizycznej, Roczn. PZH, 4, 58, 2007.
  • 11.Gajewska D., Jeżewska-Zychowicz M.: Pojadanie między posiłkami – przyczyny i skutki, Wykład „Wszechnicy żywieniowej w SGGW” dn. 15 marca 2006.
  • 12. Garfinkel P.E., Garner D.: Anorexia nervosa multidimentional perspective, Brunner/Mazel, New York/London 1997.
  • 13. Jośko J., Kamecka-Krupa J.: Czynniki kulturowe i społeczne predysponujące do zaburzeń odżywiania u młodzieży szkolnej w wybranych miastach województwa śląskiego, Prob. Hig. Epidemiol. 88(3), 320-326, 2007.
  • 14. Kennedy, Meegan: Victorian Literature and the Anorexic Body (review) Victorian Studies ,47, 2, 285-286, 2005.
  • 15. McIvor D. L.: Pathogenic Eating Behaviors and Psychological Risk Factors of Weight Preoccupied College Students, 21, 2002.
  • 16. Nowakowska K., Borkowska A.: Zwyczaje żywieniowe dziewcząt z rozpoznaniem anoreksji i ich matek, Psychiatria, 3(3), 2006.
  • 17. Ohlrich E.: Sorbitol abuse among eatingdisordered patients. Psychosomatics, 30, 451-453, 1989.
  • 18. Radziwiłowicz W., Sumiła A.: Psychopatologia okresu dorastania, Wybrane zagadnienia, Oficyna Wydawnicza IMPULS, Kraków 2006.
  • 19. Smith E.: Anorexia Nervosa: When Food is the Enemy, Hazelden Information Education. ISBN: 1568382561.
  • 20. Stelmaczonek K.: Ocena poziomu wybranych biopierwiastków w organizmie młodych kobiet w syndromie gotowości anorektycznej na podstawie analizy włosów – praca magisterska, Akademia Rolnicza im A. Cieszkowskiego, Poznań 2001
  • 21. Tsai G.: Eating disorders in the Far East, Eat. Weight Disord., 189–197, 2000.
  • 22. Uramowska-Żyto B., Kozłowska-Wojciechowska M., Jarosz A., Makarewicz-Wujec M.: Wybrane elementy stylu życia studentów wyższych uczelni w świetle badań empirycznych, Roczn. PZH, 5, 55, 2004.
  • 23. Walsh, Devlin: Eating Disorders: Progress and Problems, Science 280, 5368, pp. 1387 – 13901998, 1998.
  • 24. Wójciak R. W.: Występowanie anorexia nervosa u kobiet 1. Próba wyodrębnienia skutecznego narzędzia do wstępnego rozpoznawania gotowości anorektycznej u młodych kobiet. Mat. X Międzynarodowej Konferencji Naukowej NT. Uwarunkowania środowiskowe zdrowia dzieci, Legnica, Polska, X, 102-105, 2001.
  • 25. Wojnarowska B.: Młodzież a zdrowie. Promocja zdrowia dzieci i młodzieży w Europie. Edukacja zdrowotna w szkole. Polski Zespół ds. Projektu Szkoła promująca Zdrowie, Konferencja Szkół Promujących Zdrowie, Katowice 2003

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-17d08f16-3cc3-45db-bb1b-63dbfe3a053e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.