PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 58 | 1 |
Tytuł artykułu

Comparison of the quality of cold pressed and virgin rapeseed oils with industrially obtained oils

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Porownanie jakosci olejow rzepakowych tloczonych na zimno i virgin z olejami otrzymanymi przemyslowo
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
This work evaluates the quality of cold pressed rapeseed oils as well as virgin oils (from seeds heated before pressing) obtained under laboratory conditions and compares them with the quality of industrially obtained hot pressed, crude, bleached and deodorised oils. The method of obtaining oils did not affect the fatty acid composition. The composition of fatty acids in all oils was typical of the low-erucic rapeseed. The analysed oils did not contain trans fatty acid isomers, with the exception of the deodorised oils after full refining (linoleic and linolenic 1.1%). It was found that the quality of the analysed oils depended significantly on the quality of the method of their production and further processing. The quality of cold pressed and virgin oils was good and in keeping with the expectations for edible oils. Cold pressed oils differed statistically significant from both the virgin type oils and deodorised ones obtained from the same seeds in all the tested parameters: colour, acid and peroxide value, Totox, induction time and only in the case of anisidine value they showed a significantly lower value. Cold pressed oils (5.08 h) were less stable in Rancimat test in comparison with oils after full refining (5.37 h). The highest content of tocopherols was characteristic for crude oils (58.4 mg/100g). The refining process caused a decrease by over 40% of tocopherol content in fully refined oils. A higher by 25% content of tocopherols and the lack of trans fatty acid isomers speaks for the cold pressed oils.
PL
W pracy oceniono jakość olejów rzepakowych tłoczonych na zimno oraz olejów virgin (z nasion ogrzewanych przed tłoczeniem), uzyskanych w warunkach laboratoryjnych, porównano je z jakością przemysłowych olejów tłoczonych na gorąco, surowych, bielonych oraz odwonionych (po pełnej rafinacji). Metoda otrzymywania oleju nie miała wpływu na skład kwasów tłuszczowych, we wszystkich analizowanych olejach skład ten był typowy dla odmiany rzepaku niskoerukowego. Analizowane oleje nie zawierały izomerów trans kwasów tłuszczowych, za wyjątkiem olejów odwonionych (linolowy i linolenowy 1,1%) (tab. 2). Stwierdzono, że jakość analizowanych olejów istotne zależała od metody ich wydobywania i późniejszego przetwarzania. Jakość olejów tłoczonych na zimno i typu virgin była dobra i spełniały one wymagania stawiane olejom jadalnym. Oleje tłoczone na zimno różniły się statystycznie istotnie od olejów virgin i rafinowanych otrzymanych z tych samych nasion rzepaku, pod względem analizowanych wyróżników: barwy, liczby kwasowej, nadtlenkowej, wskaźnika Totox i czasu indukcji w teście Rancimat, z wyjątkiem statystycznie istotnie niższej liczby anizydynowej. Oleje tłoczone na zimno (5,08 h) były mniej stabilne w teście Rancimat w porównaniu do olejów po pełnej rafinacji (5,37 h) (tab. 3). Najwyższą zawartością tokoferoli charakteryzowały się oleje surowe (58,4 mg/100g). Proces rafinacji olejów przyczynił się w efekcie do ponad 40% spadku zawartości tokoferoli w olejach odwanianych. Na korzyść olejów tłoczonych na zimno, w porównaniu do olejów rafinowanych, przemawia o 25% wyższa zawartość tokoferoli i brak izomerów trans (tab. 3).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
58
Numer
1
Opis fizyczny
p.85-89,ref.
Twórcy
autor
  • Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159C, 02-787 Warsaw, Poland
autor
Bibliografia
  • 1. AOCS Recommended Practice Cc 13i-96, Sampling and analysis of commercial fats and oils: Determination of chlorophyll pigments in crude vegetable oils, 1997.
  • 2. Čmolik J., Schwarz W., Svoboda Z., Pokorny J., Reblova Z., Dolezal M., Valentova H., Effects of plant-scale alkali refining and physical refining on the quality of rapeseed oil. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2000, 1, 15-22.
  • 3. Codex Alimentarius, Joint FAO/WHO Food Standards Programme 24 Session, Geneva, Switzerland, 2-7. 2001, Report of 17th session of the Codex Committee on Fats and Oils, London, United Kindom 19-23 February 2001, pp. 27-29, 34, 35.
  • 4. Cvengroš J., Physical refining of edible oils. JAOCS, 1995, 72, 1193-1195.
  • 5. De Panfilis F., Toschi G.T., Lercker G., Quality control for cold – pressed oils. INFORM, 1998, 9, 212-221.
  • 6. Dijkstra A.J., Integrated pollution control in seed oil refining. Fett/Lipid, 1999, 101, 132-137.
  • 7. Gogolewski M., Nogala-Kałucka M., Szeliga M., Changes of tocopherol and fatty acid contents in rapeseed oil during refining. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2000, 120, 618-623.
  • 8. Górecka A., Wroniak M., Krygier K., The influence of heat treatment of rapeseed on the pressed oil quality. Rośliny Oleiste, 2003, 24, 567-576 (in Polish; English abstract).
  • 9. ISO 9936:1997. Animal and vegetable fats and oils. Determination of tocopherols and tocotrienols contents – Method using high performance liquid chromatography.
  • 10. Jankowski P., Karpiński R., Cozel A., Krygier K., Cieślak B., Bartnikowska E., Obiedziński M., Comparison of the content of selected contaminants in cold pressed vegetable oils and refined oils. Rośliny Oleiste, 1998, 19, 279-289 (in Polish; English abstract).
  • 11. Jankowski P., Obiedziński M., Investigation of appearance of polycyclic aromatic hydrocarbons in rapesseed oils and oil’s products. Tłuszcze Jadalne, 2000, 35, 112-125 (in Polish).
  • 12. Koski A., Pekkarinen S., Hopia A., Wahala K., Heinonen M., Processing of rapeseed oil: effects on sinapic acid derivative content and oxidative stability. Eur. Food Res. Technol., 2003, 217, 110-114.
  • 13. Koski A., Psomiadou E., Tsimidou M., Hopia A., Kefalas P., Wahala K., Heinonen M., Oxidative stability and minor constituents of virgin live oil and cold-pressed rapeseed oil. Eur. Food Res. Technol., 2002, 214, 294-298.
  • 14. Kristott J., Fats and oils. 2000, in: The Stability and Shelf–life of Food, ch. 12 (eds. D. Kilcast, P. Subramaniam). CRC Woodhead Publishing Limited, Cambridge, pp. 279-311.
  • 15. Krygier K., Wroniak M., Dobczyński K., Kiełt I., Grześkiewicz S., Obiedziński M., Characteristic of commercial cold pressed vegetable oils. Rośliny Oleiste, 1998, 19, 573-582 (in Polish; English abstract).
  • 16. Matthäus B., Brühl L., Quality of cold-pressed edible rapeseed oil in Germany. Nahrung/Food, 2003, 47, 413-419.
  • 17. Płatek T., Krygier K., Characteristics of rapeseed oils after refing processes in industrial scale. Roczniki IPMiT. 1998, 35, 171-173.
  • 18. Polish Standard, PN-EN ISO 734-1:2000. Oilseed residues. Determination of oil content. Extraction method with hexane (or light petroleum) (in Polish).
  • 19. Polish Standard, PN-73/A-86912. Edible vegetable fats. Testing methods. Determination of water and of volatile matter content (in Polish).
  • 20. Polish Standard, PN-91/R-66160. Industrial oil plants. Determination of impurities and pests in rape and turnip rape seeds (in Polish).
  • 21. Polish Standard, PN-93/A-86926. Edible vegetable fats. Determination of anisidine number and calculation of total oxidation value of totox (in Polish).
  • 22. Polish Standard, PN-A-86934:1995. Oils and fats vegetable and animal. Determination of the general spectrophotometric colour (in Polish).
  • 23. Polish Standard, PN-EN ISO 5508:1996. Animal and vegetable fats and oils. Analysis by gas chromatography of methyl esters of fatty acids (in Polish).
  • 24. Polish Standard, PN-EN ISO 5509:2001. Animal and vegetable fats and oils. Preparation of methyl esters of fatty acids (in Polish).
  • 25. Polish Standard, PN-EN ISO 6885:2001. Animal and vegetable fats and oils. Determination of anisidine value (in Polish).
  • 26. Polish Standard, PN-ISO 3960:1996. Animal and vegetable oils and fats. Determination of peroxide value (in Polish).
  • 27. Polish Standard, PN-ISO 660:1998. Animal and vegetable fats and oils. Determination of acid value and acidity (in Polish).
  • 28. Polish Standard, PN-ISO 6886:1997. Animal and vegetable fats and oils. Determination of oxidation stability (accelerated oxidation test) (in Polish).
  • 29. Prior E., Vadke V., Sosulski F., Effect of heat treatments on canola press oils and non-triglyceride components. JAOCS, 1991a, 68, 401- 406.
  • 30. Prior E., Vadke V., Sosulski F., Effect of heat treatments on canola press oils. II Oxidative stability. JAOCS. 1991b, 68, 407‑411.
  • 31. Rotkiewicz D., Konopka I., Sobieski G., Stability of the rapeseed oil: cold pressed and extracted. Rośliny Oleiste, 1995, 16, 293‑300 (in Polish; English abstract).
  • 32. Rotkiewicz D., Konopka I., Stability of cold pressed oils from the rapeseed of different quality. Rośliny Oleiste, 1998, 19, 583-591 (in Polish; English abstract).
  • 33. Wagner K. H., Auer E., Elmadfa I., Content of trans fatty acids in margarines, plant ois, fried products and chocolate spreads in Austria. Eur. Food Res. Technol., 2000, 210, 237-241.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-16ff9379-dc36-4931-9bb9-a86eb42de8df
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.