EN
Probiotics are live microorganisms, which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host - so is the definition of probiotics according to the recommendations of World Health Organization (WHO) and Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) also supported in Poland by the Polish Society for Probiotics and Prebiotics. In an analysis of the literature over the last years one can tell that safety of probiotics is as important as the benefits coming from their use. In FAO/WHO recommendations we can already find information about their safety. This article describes the problem of probiotics’ safety in the context of potential risk of clinical complications after ingestion.
PL
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wpływają korzystnie na zdrowie gospodarza. Tak brzmi definicja probiotyków wg zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Popiera ją także Polskie Towarzystwo Probiotyczne i Prebiotyczne. Dokonując analizy piśmiennictwa na przełomie ostatnich lat można zauważyć, że bezpieczeństwo probiotyków jest kwestią równie ważną, co korzyści płynące z ich stosowania. W zaleceniach FAO/WHO można znaleźć informacje o ich bezpieczeństwie. W artykule opisano problem bezpieczeństwa stosowania probiotyków w kontekście ryzyka wystąpienia ewentualnych powikłań klinicznych po ich spożyciu.