PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 5-6 |

Tytuł artykułu

Wybrane substancje dodatkowe w żywności - cel stosowania i potencjalne działania niepożądane

Warianty tytułu

EN
Selected food additives - the aim of applying and potential adverse effects

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
In the article the advantages and adverse side effects of food additives are presented. The food additives are very important components in the food industry, because of technology, microbiology and economy proceeding. However, reactions to food additives like allergy or other individualistic adverse reactions with unexplained mechanisms are potentially danger. The problem is also nonexistent food labels in restaurants and the risk of food additives for sensitive consumers.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

5-6

Opis fizyczny

s.747-753,bibliogr.

Twórcy

  • Zaklad Zywienia Czlowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny, E.Ciolka 27, 01-445 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Arcella D., Le Donne C., Leclercq C.: Dietary exposure to chemicals within the process of risk assessment: possible applications to substances that may cause allergic reactions. Proc. Nutr. Soc., 2005, 64, 418-425.
  • 2. Carreno I.: The New European Community Rule on the Labeling of Allergen Ingredients in Foodstuffs. Food Drug Law J., 2005, 60, 3, 378.
  • 3. Derr L.E.: When Food is poison: The History, Consequences and Limitations of the Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act of 2004. Food Drug Law J., 2006, 61, 65-93.
  • 4. Dłużewska E., Krygier K.: Wzmacniacze smaku, Przem. Spoż., 2005, 4, 16-19.
  • 5. Gajda J.: Substancje dodatkowe - legislacja i urzędowa kontrola. Fakty i fikcje w żywieniu człowieka: Materiały konferencyjne PTNŻ, 2006.
  • 6. Gajda J.: Bezpieczeństwo aspartamu potwierdził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Przem. Spoż., 2006, 8, 52.
  • 7. Gertig H., Duda G.: Żywność a zdrowie i prawo. Warszawa, PZWL, 2004, 62.
  • 8. Jarosz M., Dzieniszewski J.: Alergie pokarmowe, Warszawa, PZWL, 2004, 25-30.
  • 9. Krygier K.: Problemy bezpieczeństwa dodatków do żywności, Przem. Spoż., 2005, 8, 42-46, 68.
  • 10. Ozimek I.: Opinie konsumentów na temat istniejących zagrożeń związanych z żywnością. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, ¾, 874-876.
  • 11. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Dz. U. L. 354 z 31.12.2008 r.
  • 12. Świderski F.: Żywność wygodna i funkcjonalna. Warszawa, Wyd. Naukowo-Techniczne, 1999, 41-43.
  • 13. Traczyk I., Walkiewicz A., Matuska J., i wsp.: Zawartość kwasu benzoesowego oraz butylohydroksyanizolu (BHA) w dietach dzieci w wieku 7-12 lat. Żyw. Człow. Metab., 2004, 31, Supl. 2, 2, 363-366.
  • 14. Traczyk I., Waslas E., Rams M., Szponar L.: Potencjalne działanie alergizujące wybranych substancji dodatkowych występujących w żywności. Żyw. Człow. Metab., 2002, 29, 3, 196-201.
  • 15. Ustawa o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw z dn. 8 stycznia 2010, Dz. U. 21, poz. 105.
  • 16. www.inchem.org/documents//cicads/cicad26.htm.
  • 17. Zagórecka E., Piotrowicz J., Karczmarski M., Piotrkowska-Jastrzębska J.: Nietolerancja substancji dodatkowych do żywności – aspekty pediatryczne. Przem. Spoż., 2000, 7, 8-10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-15265b6d-1b93-47fa-b627-56b30b8aa3d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.