PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 58 | 2 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka bakterii z rodzaju Listeria wyizolowanych z zywnosci

Warianty tytułu

EN
Characteristic of Listeria spp. bacteria isolated from food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Z 577 próbek żywności wyizolowano 126 szczepów, które wykazywały charakterystyczne cechy dla bakterii z rodzaju Listeria. Gatunek L. monocytogenes, reprezentowany przez 2 typy biochemiczne, stanowiący 34,1% wyizolowanych szczepów, wykrywano najczęściej w mięsie mielonym wieprzowym, produktach garmażeryjnych oraz w warzywach mrożonych. Wszystkie szczepy L. monocytogenes były wrażliwe na sulfametaksazol/trimetoprim i ampicylinę, 25% szczepów było średnio wrażliwych na penicylinę. Tylko 2 szczepy L. monocytogenes były oporne na gentamycynę.
EN
The frequency of occurrance of Listeria strains in different food products was determined. Biochemical characteristic of the isolated strains was achieved in accordance with procedure included in PN- EN ISO 11290 standard, genus was determined by ApiListeria (bioMérieux) test. Sensitivity to selected antibacterial medicines was investigated using disck method and Mueller-Hinton 2 Agar medium. From the 577 examinated food samples 126 strains of Listeria were isolated and among them: 34,1 %L. monocytogenes, 36,5%L. welshimeri, 19,0%L. irmocua, 3,17% L. grayi, 0,79%L. seeligeri, 0,79% L. seeligeri/welshinieri and 5,56% L. welshimeri/innocua. L. monocytogenes strains most often were found in minced pork, culinary products and in frozen vegetables. On the base of ApiListeria (bioMérieux) test the isolated L. monocytogenes strains were qualified into 2 biochemical types. It was found that allL. monocytogenes were sensitive to sulphametaksazol/trimetoprim and ampicyllin, 25% of strains were moderatety sensitive to penicillin and only 2 L. monocytogenes strains were resistant to gentamicin. Presence of Listeria spp. microorganisms in food products may be an production hygiene indicator for critical control point and show the possibility of contamination with L. monocytogenes strains.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

2

Opis fizyczny

s.119-126,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Centralne Laboratorium Chlodnictwa, Al.J.Pilsudskiego 84, 92-202 Lodz

Bibliografia

  • 1. Barbuti S, Maggi A, Casoli C. Antibiotic resistance in strains of Listeria spp. from meat products. Lett Appl Microbiol 1992; 15: 56-8.
  • 2. Beresford MR, Andrew PW, Shama G. Listeria monocytogenes adheres to many materials found in food-processing anvironments. J App Microbiol 2001; 90: 1000-5.
  • 3. Chodorowska M, Kuklińska D. Czynniki wirulencji Listeria monocytogenes oraz patogeneza, obraz kliniczny i antybiotykoterapia listeriozy. Post Mikrobiol 2002; 41: 37-49.
  • 4. Dhanashree B, Otta SK, Karunasagar I, Goebel W, Karunasagar I. Incidence of Listeria spp. in clinical and food samples in Mangalore, India Food Microbiol 2003; 20: 447-53.
  • 5. Dąbrowski W, Szymańska L, Koronkiewicz A, Mędrala D. Evaluation of efficacy of tests recommended by a PrPN EN ISO 11290-1:1999 standard for identification of Listeria spp. and Listeria monocytogenes isolated from meat and meat-processing environment. Pol J Food Nutr Sci 2003; 12/53: 51-5.
  • 6. Dąbrowski W, Bogusławska-Wąs E, Daczkowska-Kozon E, Krasnosielska M, Różyczka-Kasztelan K. Prevalence of Listeria spp. in meat and raw sausage. Pol J Food Nutr Sci 1999; 8/49: 195-200.
  • 7. Mędrala D, Dąbrowski W, Daczkowska-Kozon E, Koronkiewicz A, Czeszejko K. Comparative studies on identification of Listeria monocytogenes strains performed using a commercial API®Listeria Kit and PCR technique. Pol J Food Nutr Sci 2002; 11/52: 57-63.
  • 8.National Committee For Clinical Laboratory Standards. Performance standards for antimicrobial susceptibility testing: ninth informational suplement. Villanova: NCCLS, 1999 (M100-S9).
  • 9. Paciorek J. Antimicrobial susceptibilities of Listeria monocytogenes strains isolated from 2000 to 2002 in Poland. Pol J Microbiol 2004; 53: 279-81.
  • 10. Pintado CMBS, Oliveira A, Pampulha ME, Ferreira MASS. Prevalance and characterization of Listeria monocytogenes isolated from soft cheese. Food Microbiology 2005; 22: 79-85.
  • 11. PN-EN ISO 11290-1:1999. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Listeria monocytogenes. Metoda wykrywania obecności.
  • 12. Risk assessment of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods. Microbiological risk assessment series 5. Raport WHO/FAO 2004
  • 13. Yücel N, Citak S, Önder M. Prevalence and antibiotic resistance of Listeria species in meat products in Ankara, Turkey. Food Microbiol 2005; 22: 241-5.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-14fe4995-81c0-4927-8c31-854e712a9822
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.