PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 03 |

Tytuł artykułu

Lizozym i jego charakterystyka. Czesc II. Izolacja i mozliwosci praktycznego wykorzystania

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule opisano podstawowe metody oznaczania aktywności lizozymu i stosowane metody jego izolacji z białka jaj kurzych, w tym z wykorzystaniem nowoczesnych technik chromatograficznych. Dokonano przeglądu potencjalnych możliwości zastosowania lizozymu jako czynnika bakteriostatycznego w produkcji żywności, szczególnie w odniesieniu do produktów mięsnych i mleczarskich oraz jako „ endogennego antybiotyku" w terapii i farmacji.
EN
The article describes principal methods of the determination of lizozyme activity and applied procedures of lysozyme isolation from hens egg white, including modern chromatographic techniques. Potential applications of lisozyme as bacteriostatic agent in food processing, especially for meat and dairy products, and as „endogenous antibiotics" in therapy and pharmacy were reviewed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

03

Opis fizyczny

s.36-37,tab.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.C.Norwida 25, 50-375 Wroclaw
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-14ca89c6-c0b0-467b-aa9b-72cf814912f9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.