PL
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na metabolizm kwasów tłuszczowych, lipidów oraz rozwój procesu zapalnego. Mechanizmy odpowiedzialne za te efekty wiążą się ze zmianami funkcjonowania błon komórkowych, z produkcją eikozanoidów oraz z bezpośrednim wpływem PUFA na ekspresje genów modulujących procesy oksydacji kwasów tłuszczowych, syntezy kwasów tłuszczowych, lipidów i lipoprotein oraz syntezy licznych molekuł odgrywających kluczową rolę w rozwoju procesu zapalnego. Różnice działań biologicznych wywoływanych przez n-3 i n-6 PUFA wynikają z różnic w stymulowaniu na poziomie molekularnym wyżej wymienionych procesów przez różne wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
EN
Polyunsaturated fatty acids significantly influence lipid metabolism and inflammatory process development. Mechanisms underlying these effects are related to changes in membrane structure and function, and direct changes in expression of genes modulating fatty acid synthesis and oxidation, lipid and lipoprotein production, and synthesis of cytokines and adhesion molecules. Differences in biological activity between n-3 and n-6 PUFA have been recognized.