PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 35 | 4 |

Tytuł artykułu

Wielonienasycone kwasy tluszczowe a ekspresja genow

Warianty tytułu

EN
Polyunsaturated fatty acids and gene expression

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na metabolizm kwasów tłuszczowych, lipidów oraz rozwój procesu zapalnego. Mechanizmy odpowiedzialne za te efekty wiążą się ze zmianami funkcjonowania błon komórkowych, z produkcją eikozanoidów oraz z bezpośrednim wpływem PUFA na ekspresje genów modulujących procesy oksydacji kwasów tłuszczowych, syntezy kwasów tłuszczowych, lipidów i lipoprotein oraz syntezy licznych molekuł odgrywających kluczową rolę w rozwoju procesu zapalnego. Różnice działań biologicznych wywoływanych przez n-3 i n-6 PUFA wynikają z różnic w stymulowaniu na poziomie molekularnym wyżej wymienionych procesów przez różne wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
EN
Polyunsaturated fatty acids significantly influence lipid metabolism and inflammatory process development. Mechanisms underlying these effects are related to changes in membrane structure and function, and direct changes in expression of genes modulating fatty acid synthesis and oxidation, lipid and lipoprotein production, and synthesis of cytokines and adhesion molecules. Differences in biological activity between n-3 and n-6 PUFA have been recognized.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Numer

4

Opis fizyczny

s.340-347,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Samodzielna Pracowia Genomiki i Genetyki Chorób Metabolicznych, Instytut Zywnosci i Zywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Samodzielna Pracowia Genomiki i Genetyki Chorób Metabolicznych, Instytut Zywnosci i Zywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Samodzielna Pracowia Genomiki i Genetyki Chorób Metabolicznych, Instytut Zywnosci i Zywienia w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Das U.: Biological significance of essential fatty acids. J. Assoc. Physicians India 2006,54, 309-319.
  • 2. Simopoulos A.: The importance of omega-6/omega-3 fatty acids ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp. Biol. Med., 2008, 233, 674-688.
  • 3. Jump D.: Dietary polyunsaturated fatty acids and regulation of gene transcription. Curr. Opin. Lipidol., 2002,13,155-164.
  • 4. Bagga D., Wang L., Farias-Eisner R., et al.: Differential effects of prostaglandin derived from omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids on COX-2 expression and I1-6 secretion. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2003,100,1751-1756.
  • 5. Robinson G., Stone N.: Antiatherosclerotic and antithrombotic effects of omega-3 fatty acids. Am. J. Cardiol., 2006, 98, 39i-49i.
  • 6. Li Y., Kang J., Leaf A.: Differential effects of various eicosanoids on the production or prevention of arrhythmias in neonatal rat cardiac myocytes. Prostaglandines 1997, 54, 511-530.
  • 7. Calder P.: Polyunsaturated fatty acids and inflammation. Prostag. Lueukot. Essent. Fatty Acids 2006, 75, 197-202.
  • 8. Calder P.C.: Dietary modification of inflammation with lipids. Proc. Nutr. Sci., 2002, 61, 345-358.
  • 9. Van Schacky C., Kiefl R., Marcus A., et al.: Dietary n-3 fatty acids accelerate catabolism of leucotriene B4 in human granulocytes. Biochim. Biophys. Acta 1993, 1186, 20-24.
  • 10. Schmitz G., Ecker J.: The opposing effects of n-3 and n-6 fatty acids. Progress in Lipid Res., 2008,47,147-155.
  • 11. Rajamoorthi K., Petrache H., McIntosh T., et al.: Packing and viscoelasticity of polyunsaturated omega-3 and omega-6 lipid bilayers as seen by (2)H NMR and X-ray diffraction. J. Am. Chem. Soc., 2005, 127, 1576-1588.
  • 12. Feller S., Gawrich K.: Properties of docosahexanoic-acid-containing lipids and their influence on the function of rhodopsin. Curr. Opin. Struct. Biol., 2005,15,416-422.
  • 13. Eldho V., Feller S., Tristram-Nagle S., et al.: Polyunsaturated docosahexanoic vs docosapentaenoic acid differences in lipid matrix properties from the loss of one double bond J. Am. Chem. Soc., 2003,125,6409-6421.
  • 14. Akbar M., Calderon F., Wen Z., et al.: Docosahexanoic acid a positive modulator of Akt signaling in neuronal survival. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2005,102,10858-10863.
  • 15. Jump D.: The biochemistry of n-3 polyunsaturated fatty acids. J. Biol. Chem., 2002, 277, 8755-8758.
  • 16. Stinson A., Wiegand R., Anderson R.: Fatty acid and moleculae species composition od phospholipids and diacyloglycerides from rat retinal membranes. Exp. Eye Res., 1991, 52, 213-218.
  • 17. Ikonen E.: Roles of lipid rafts in membrane transport. Curr. Opin. Cell. Biol., 2001,13,470-477.
  • 18. Pawlowsky R., Hibbeln J., Novotny J., et. al.: Physiological compartmental analysis of α-linolenic acid metabolism in adult humans. J. Lipid Res., 2001, 42,1257-1265.
  • 19. Dockelbaum R., Worgall T., Sen T.: N-3 fatty acids and gene expression. Am. J. Clin. Nutr., 2006, 83 (Suppl.), 1520S-1525S.
  • 20. Clarke S.: Polyunsaturated fatty acid regulation og gene transcription: a molecular mechanism to improve metabolic syndrome. J. Nutr., 2001,131,1129-1132.
  • 21. Lump D., Clark S.: Regulation of gene expression by dietary fat. Annu. Rev. Nutr., 1999, 19, 63-90.
  • 22. Nakamura M., Oho H., Clarke S.: Regulation of delta-6 desaturase expression and its role in the polyunsaturated fatty acid inhibition of fatty acid synthase gene expression in mice. J. Nutr., 2000,130,1561-1565.
  • 23. Clarke S.: Polyunsaturated fatty acid regulation of gene transcription: a mechanism to improve energy balance and insulin resistance. Br. J. Nutr., 2000,83, S59-S66.
  • 24. Xu J., Nakamura W., Cho H., Clarke S.: Sterol regulatory binding element protein-1 expression is suppressed by dietary polyunsaturated fatty acids. J. Biol. Chem., 1999,274, 23577-23583.
  • 25. Hannah V., Ou j., Loung A., et al.: Unsaturated fatty acids down-regulate SREBP isoforms 1 and 1c by two mechanisms in HEK-292 cells. J. Biol. Chem., 2001,276,4385-4372.
  • 26. Lo C., Chiu K., Lo R., Helton S.: Fish oil decreases macrophage tumor factor gene transcription by altering the NF kappaB activity. J. Surg. Res., 1999, 82, 216-221.
  • 27. Novak T., Babcock T., Jho D., et al.: NF kappaB inhibition by omega-3 fatty acids modulates LPS stimulated macrophage TNF-alpha transcription. Am. J. Physiol. Lung Cell Mol. Physiol., 2003, 284, 84-89.
  • 28. Zhoa Y., Joshi-Barve S., Chen L.: Eicosapentaenoic acid prevents LPS induced TNF-alpha expression by preventing NF kappaB activation. J. Am. Coll. Nutr., 2004,23,71-78.
  • 29. Ghosh S., Karin M.: Missing pieces in the Nf-kappaB puzzel. Cell 2002,119 (Suppl.), S81-S96.
  • 30. Harris W., Mozzafarian D., Rimm E., et al.: Omega-6 fatty acids and risk for cardiovascular disease. A science advisory from the American Heart Association Nutrition Subcommittee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism; Council on Cardiovascular nursing; and Council on Epidemiology and Prevention. Circulation 2009, 119, el-e6.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-14c63959-e527-4aae-8c07-55b2959e10f8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.