EN
The essential oil of aerial parts of Agastache foeniculum (Lamiaceae) was isolated by hydrodistillation method and constituents of oil were analyzed by gas chromatography mass spectrometry (GC-MS) method. Methyl chavicol, 1,8-cineole, 1-octen-3-ol, 3-octanone and germacrene D the predominant components of oil. Methyl chavicol (94.003%) was identified as a major component in the oil. Essential oil was tested for toxicity against adults of Oryzaephilus surinamensis L. and Lasioderma serricorne F. The influence of different concentrations of the essential oil vapours on adult mortality was significant. Data of probit analysis showed that a lethal concentration of the essential oil to kill 50% of the population (LC50) for adults of O. surinamensis and L. serricorne were 18.781 and 21.565 μl/l respectively. O. surinamensis was more susceptible than L. serricorne at the exposure time 24 h. The results demonstrated that mortality increased with the increase in concentration and exposure time. These results showed that the essential oil from A. foeniculum could be applicable the management of population of stored-product beetle pest.
PL
Izolowano olejek eteryczny z części nadziemnych Agastache foeniculum (Lamiaceae), wykorzystując metodę hydrodestylacji, a jego składniki izolowano przy wykorzystaniu metody spektrometrii masy (GC-MS). Przeważającymi składnikami olejku były: chavikol metylu, 1,8-cineol, 1-octen-3-ol, aceton i germacrene D. Chavikol metylu (94,003%) był określony jako główny komponent olejku. Testowano jego toksyczność w stosunku do dorosłych osobników Oryzaephilus surinamensis i Lasioderma serricorne. Wpływ różnych stężen par olejku na śmiertelność dorosłych osobników był istotny. Analiza żywienia wykazała, że zabójcze stężenie olejku eterycznego potrzebne do zabicia 50% populacji (LC50) dla osobników dorosłych O. surinamensisi L. serricorne wynosiłoodpowiednio - 18,781 i 21,565 μl/l. O. surinamensis była bardziej wrażliwa niż L. serricorne przy czasie ekspozycji 24 godziny. Wyniki wykazały, że śmiertelność wzrastała wraz ze wzrostem stężenia oraz czasu ekspozycji. Wykazano, że olejek eteryczny z A. foeniculum mógłby być stosowany w regulowaniu populacji szkodliwego, dla przechowywania produktów, chrząszcza.