PL
W artykule przedstawiono nowoczesne aparaty grzewcze stosowane w przemyśle gastronomicznym. Każdą grupę urządzeń przedstawiono pod kątem zmiany technik grzewczych i sposobów przenoszenia ciepła. Największy postęp dokonał się w technice pieczenia: piece konwekcyjne do pieczenia w mieszaninie parowo-powietrznej, piece wielofunkcyjne, piece wykorzystujące technologię uderzania strumieniami gorącego powietrza, piece wykorzystujące promieniowanie mikrofalowe i podczerwone. Przedstawiono również zmiany w pozostałych grupach urządzeń: steamerach, trzonach kuchennych i płytach grzewczych, kotłach warzelnych, urządzeniach do smażenia.
EN
In this paper submitted modern catering equipment using in cooking technology. Each group submitted taking as a factors: changing in heating technology and the way of heat transfer. Baking technology, in particular, was changing: convection air/vapour mixtures oven, Combi-Steamers, air impingment oven, mikrowave and infrared radiation heating. We also report what is new in other group of equipment: steamers, ranges, griddles, kettles, fryers.