PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 442 |

Tytuł artykułu

Run trawiasta i trawiasto-motylkowata w zywieniu krow mlecznych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
In years 1994-1995 experiments were carried out production pastures of Brody Experimental Station. Energetic value of the analyzed fodder ranged from 0,95 to 1,02 JPM (1700 kcal EN). Sward with a share of white clover contained more protein and minerals and lower amounts of structural carbohydrates. The intake of the sward with clover by grazing amount 19 g/kg BW0,⁷⁵ . In conditions of dairy pasture grazing, roughages covered completely the maintenance requirements of animals as well as 50% of their production requirements if the stocking rate was from 3 - 3,3 heades per one hectare of pasture. In 1995 the average milk yield from cow was 5800 kg, of which 2891 kg was produced during 180 days on pasture and 1303 kg from roughages. The latter value was by 10% lower because it did not include the concentrate which was fed to cows which were being dried during the final two weeks.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

442

Opis fizyczny

s.285-292,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul. Wojska Polskiego 38/42, 60-627 Poznan
autor
  • Katedra Ekologii Roślin, Uniwersytet Szczeciński
autor
  • Katedra Łąkarstwa, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu

Bibliografia

  • [1] Antoniewicz A., Górska-Matusiak Z., Kowalczyk J., Sieradzka A. 1995. Wpływ fazy rozwoju na skład chemiczny i wartość odżywczą traw. Międzynarodowa Konferencja we Wrocławiu "Perspektywy Hodowli Zwierząt w Polsce. Wyd. AR Wrocław II: 33-41.
  • [2] Fritz Z., Jarosz L., Szyszkowska A., Preś J., Lenczuk E. 1989. Rozkład suchej masy, białka ogólnego i frakcji włókna różnych kiszonek i zielonki pastwiskowej w żwaczu młodego bydła. Roczniki Naukowe Zoot., Monografie i rozprawy, IZ w Krakowie, 16(2): 113-123.
  • [3] INRA. 1988. Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy. Opracowane według INRA 1988.
  • [4] Jans F. 1991. Milchproduktionspotential von Grundfutter. Bericht über die 18. Tierzuchttagung "Energieversorgung über das wirtschaftseigene Grundfutter": 31-37.
  • [5] Kruczyńska H., Rogalski M., Kryszak J., Nowak W. 1996. Ruń pastwiskowa i trawiasto-motylkowata w żywieniu krów wysokoprodukcyjnych. Raport końcowy z badań KBN. Maszynopis.
  • [6] Maierhofer R., Svetlanska M., Obermaier A., Aumann J. 1993. Einsatz von frischen und silirtem Weidelgras bei unterschiedlicher Kraftfutterergänzung und Auswirkungen auf Milch- und Futterungsparameter von Milchkühen im Sommer. 1. Mitteilung: Futter-, Nährstoff-, Energieaufnahme und Milchleistung. Das wirtschaftseigene Futter, 39 (1): 36-51.
  • [7] Manusch P., Schwarz F.J., Kirchgessner M. 1993. Vergleichende Untersuchungen zur Nährstoffversorgung von Milchkühen bei Weidegang oder Grasfütterung im Stall 1. Mitteilung: Versuchsplan, Futterqualität und Futteraufhahme. Das wirtschaftseigene Futter, 39 (1): 87-100.
  • [8] Pallauf J. 1985. Leistungsmerkmale der Milchkuh unter dem Einfluß der Ernährung. Ergebnisse land. Forschung, 17: 103-114.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-13d3619f-8c9d-4f36-b401-7ee2dd1bcb46
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.