PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 415 |

Tytuł artykułu

Metodologiczne przyczyny bledow wnioskowania o parametrach doju mechanicznego na podstawie parametrow ssania przez ciele

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono przyczyny metodologicznych błędów popełnianych przy wnioskowaniu o optymalnych parametrach doju mechanicznego na podstawie wartości podciśnienia powstającego podczas ssania przez cielę (SpC). Za przyczyny podstawowe uznano: 1 - brak rozróżnienia z podciśnieniem, w której komorze kubka SpC jest porównywane; 2 - ograniczenie charakterystyki SpC do tylko jednego parametru, tj. do wartości podciśnienia.
EN
Methodological reasons why the level of calf suckling vacuum can not be the only criterion to conclud on the vacuum level regarded as an optimum for milking machines are presented. The basic reasons are: (i) lack of distinguishing with which teat cup chamber calf' suckling is compared; (ii) reduction of suckling character to the only one parameter i.e. vacuum level.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

415

Opis fizyczny

s.287-291,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Krakow

Bibliografia

  • 1. Barowicz T. (1984): Fizjologiczne podstawy produkcji i oddawania mleka. Inst. Zootechniki, Kraków.
  • 2. Bocheński J.M. (1992): Współczesne metody myślenia. "W drodze", Poznań, s. 91-92.
  • 3. Griffin T. (1985): Modifying the milking machine for mastitis control and improved preformance. Syposium on Mastis Control, Bydgoszcz, s. 460- 469.
  • 4. Kwieciński A. (1984): Maszyny i urządzenia w produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.
  • 5. Litwińczuk Z., Zalewski W. (1987): Możliwości i warunki hodowlane wzrostu produkcji mleka. Przegl. Mlecz., 4, s. 16-18.
  • 6. Pabis S. (1985): Metodologia i metody nauk empirycznych. PWN, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-13d0f82e-10f2-46b5-8f83-f931375b37b8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.