PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.2 |

Tytuł artykułu

Ocena pobrania z dietą fosforu w postaci substancji dodatkowych

Warianty tytułu

EN
Estimation of phosphorus intake as food additives

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena wielkości pobrania związków fosforu z dietami dzieci w wieku 7-15 lat, młodzieży - 16-18 lat oraz osób dorosłych w wieku 50-65 lat z terenu całej Polski oraz ocena ryzyka zagrożenia zdrowia wynikająca z pobrania tych substancji z dietą, wyrażona jako odsetek fosforu dodanego w stosunku do fosforu pochodzącego z żywności. Analiza danych wykazała, iż racje pokarmowe badanych osób zawierały średnio od 62,9 mg fosforu w grupie dziewcząt w wieku 7-9 lat do 146,1 mg - w grupie chłopców w wieku 13-15 lat. Zawartość fosforu dodanego w postaci substancji dodatkowych podwyższała jego pobranie od 5,7% (mężczyźni w wieku 50-65 lat) do 11,1% (chłopcy 13-15 lat). Głównym źródłem fosforu dodanego były przetwory mięsne i drobiowe oraz wyroby ciastkarskie (odpowiednio 29% i 26,5% ogółu fosforu pochodzącego z substancji dodatkowych).
EN
The aim of this study was the assessment of phosphorus compounds intake with diet of children of the age of 7-15, youth - of 16-18 age and adults of the age of 50-65 from all over of Poland and the assessment of health risk hazard that results from intake of these substances with diet expressed as percentage of added phosphorus in relation to phosphorus originated from food. The analysis of results showed that diets of studied people contained from 62.9 mg of phosphorus in the group of girls of the age of 7-9 to 146,1 mg in the group of boys of the age 13-15. Content of phosphorus added as food additives have increased its intake from 5.7% (men of age of 50-65) to 11.1% (boys of the age of 13-15). The main source of added phosphorus was meat and poultry products and bakery products (accordingly 29% and 26,5% of all phosphorus originated from food additives).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.331-336,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Chwojnowska Z., Charzewska J., Chabros E., i wsp.: Zawartość wapnia i fosforu w dietach młodzieży warszawskich szkół podstawowych. Roczn. PZH, 2002, 53, 2, 157-165.
  • 2. Gacek M.: Zawartość podstawowych składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych studentów Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Żyw. Człow. Metab., 2002, 29, Supl., 170-174.
  • 3. Gronowska-Senger A., Kotańska R: Spożycie fosforu w Polsce w latach 1994-2000. Roczn. PZH, 2004, 55, 1, 39-49.
  • 4. Olędzka R., Kozłowska B., Wiśniewska J., i wsp.: Ocena poziomu spożycia wapnia, fosforu i magnezu w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 40-45.
  • 5. Rutkowska U., Kunachowicz H., Iwanow K., i wsp.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. V Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 1, 20-42.
  • 6. Szponar L., Sekuła W., Rychlik E., i wsp.: Badania indywidualnego sposobu żywienia i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Warszawa, Prace IŻŻ 105, 2003.
  • 7. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 z późn. zm.).
  • 8. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania (Dz.U. Nr 87, poz. 805).
  • 9. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz.U. Nr 94, poz. 933).
  • 10. Gielecińska I.: Dodatki stosowane w przemyśle mięsnym. Żywn. Żyw. Prawo Zdr., 2000, 2, 225-234.
  • 11. Rutkowski A., Gwiazda St., Dąbrowski K.: Dodatki funkcjonalne do żywności. Katowice, Agro Food & Technology, 1993.
  • 12. Świderski F.: Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Warszawa, WNT, 1999.
  • 13. Szponar L., Wolnicka K, Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, Prace IŻŻ 96, 2000.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-12a6c6fb-65a6-455c-8d7b-5dfbcd757ebb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.