PL
W niniejszym opracowaniu dokonano kompleksowej oceny mięsa królików, żywionych mieszanką granulowaną, w składzie której znajdowało się 15 i 30% parowanych ziemniaków. Przeprowadzona została analiza rzeźna i szczegółowa dysekcja tuszek. Po pobraniu próbek mięsa wykonano analizy chemiczne, w których oceniono: suchą masę, białko, popiół, odczyn pH, wodochłonność i zawartość mioglobiny. Dokonano również oceny testowo smakowej mięsa. Przeprowadzone badania wykazały wysoką wydajność rzeźną (ponad 60%) we wszystkich trzech badanych grupach. Również badania chemiczne mięsa potwierdziły wysoką zawartość białka w mięsie, a ocena testowo smakowa wykazała wysokie walory mięsa króliczego.
EN
In this experiment executed complex evaluation of meat rabbits, Which was feeding on granulated mixture composite. The mixture consisted of 15 and 30% evaporated of potatoes. We carried out the slaughter analysis and cutting carcass. We took account and content mioglobin. we executed also sensoric evaluation of meat. On base effected this researches one obtained high carcass dressing precentage (over and above 60%) in au three investigated classes. The effected of chemical meat investigations coufirm high content of protein in meat. The effect of sensoric evaluation meat show that this meat has high values testy.