PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 50 | 06 |

Tytuł artykułu

Wybrane aspekty epidemiologii i epizootiologii salmonelloz na terenie Polski

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono aktualne dane dotyczące epidemiologii i epizootiologii salmonelloz u ludzi i zwierząt w Polsce. Szczególną uwagę poświęcono roli epidemiologicznej serotypów Salmonella w wywoływaniu zatruć pokarmowych. Ponadto omówiono podejmowane w naszym kraju działania mające na celu ograniczenie i profilaktykę salmoneloz u ludzi i zwierząt.
EN
Actual epidemiological and epizootiological situation in salmonellosis field in Poland was introduced. Particular attention was directed towards the role of individual Salmonella serotypes in food-born outbreaks. Moreover, the measures undertaken in this country with regard to the control and prevention of Salmonella infection among people and animals were discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

06

Opis fizyczny

s.8-11,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Zakład Mikrobiologii, Panstwowy Instytut Weterynaryjny, Pulawy
autor
  • Zakład Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Zakład Mikrobiologii, Panstwowy Instytut Weterynaryjny, Pulawy

Bibliografia

  • [1] Eld K. i in.: Salmonella isolated from animals and feedstuffs in Sweden during 1983-1987. Acta Vet. Scand. s.261,Nr 32, 1991.
  • [2] Głośnicka R., Kulikowska D.: The epidemiological situation of Salmonella enteritidis in Poland. Int. Journal of Food Microbiology, s. 21-30, Nr 21, 1994.
  • [3] Hoszowski A., M. Truszczyński.: Salmonella serotypes isolated from animals food of animal origin and foodder in the years 1974-1978 in Poland. Bull. Vet. Inst. Puławy, s.10, Nr 26, 1983.
  • [4] Instrukcja Nr 1/88 MRiGŻ Inspektoratu Weterynarii z dnia 1988.11.17 Nr WETsp. WIS ch. 4631 dr-5/88.
  • [5] Kampelmacher E. H.: Salmonellosis as a cause of food poisoning. Rev, sci. Tech. Off. int. Epiz. Salmonella 941, 2, 4, 1983.
  • [6] Maciak T. i in.: Występowanie pałeczek Salmonella w paszach, komponentach paszowych i mączkach pochodzenia zwierzęcego. Med. Wet. s. 333, T. 46, 1990.
  • [7] Prost Ł. K.: Polskie przepisy sanitarno-weterynaryjne. Wyd. PTNW, 1995.
  • [8] Przybylska A.: Zatrucia i zakażenia pokarmowe w 1992 roku. Przegląd Epidemiologiczny s. 97, Nr 1-2, T. 48, 1994.
  • [9] Przybylska A.: Salmonelozy odzwierzęce w Polsce w latach 1969-1992. Przegląd Epidemiologiczny s. 249, Nr 3, T. 48, 1994.
  • [10] Sinell Hans-Jürgen.: Control of food borne infections and intoxications. International J. Food Microb. s. 209, 25, 1995.
  • [11] M. Truszczyński.: Problem chorób zakaźnych u zwierząt i odzwierzęcych chorób u ludzi w dobie intensyfikacji rolnictwa. Zeszyty Probl. Post. Nauk Roln. s.169, z 233, 1981.
  • [12] M. Truszczyński.: Weterynaryjne aspekty odzwierzęcych chorób człowieka. Przeg. Epid. s. 190, 2, R. 43, 1989.
  • [13] WHO (1988) Salmonellosis control, the role of animal and product hygiene. Raport of a WHO Expert Committee. Tech. Rep. Ser. 774, World Health Organization, Geneva.
  • [14] Wray C.: Salmonellosis in animals and its control. Outlook on Agriculture 104, T. 18, 3, 1989.
  • [15] Wytyczne w sprawie techniki pobierania próbek i metodyki badań bakteriologicznych. Dep. Wet. Min. Roln. nr WETis. I. 4432 dr-4/79 z dnia 11. 05. 1979 r.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1152d84a-d3f3-4842-a9f7-bd14f2c66daa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.