PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 60 | 03 |

Tytuł artykułu

Nietolerancja laktozy i galaktozy

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Cow's milk is very healthy, but not for everybody, lactose or galactose intolerance

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Mleko i produkty mleczne charakteryzujące się unikalnym składem chemicznym są ważnym źródłem białek w diecie człowieka. Zawierają również laktozę i galaktozę i dlatego konsumenci cierpiący na nietolerancję laktozy lub galaktozy powinni wyeliminować z diety produkty zawierające te dwa cukry. Sugeruje się, aby przemysł mleczarski zainteresował się tą grupą konsumentów i wprowadził na rynek mleczne produkty bezlaktozowe i bez- galaktozowe, w tym produkty fermentowane. Postuluje się także, aby zdolność obniżania zawartości laktozy i galaktozy były dodatkowymi kryteriami w doborze szczepów probiotycznych bakterii mlekowych stosowanych w branży mleczarskiej.
EN
Milk and dairy products have unique chemical composition and are important sources of proteins in the human did. They contain also lactose and galactose, hence consumers suffering on lactose or galactose intolerance should eliminate from the diet all products containing those two sugars. It has been suggested that dairy industry should take an interest in this consumers' group and introduce into the market lactose-free and galactose free dairy products, including fermented dairy products. It has been also proposed that ability to lowering lactose or galactose content should be additional criteria of selection for probiotic strains of LAB, used in the dairy technology.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

03

Opis fizyczny

s.38-40,45,tab.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-10c4bc16-e4c8-4d3d-a51d-970d186a027e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.