PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 07 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Techniczne i technologiczne uwarunkowania budowy linii OBRAM-DAIRY do produkcji serow dojrzewajacych typu holenderskiego. Czesc II. Badania maszyn i zespolow wchodzacych w sklad linii serowarskiej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
We wstępie artykułu opisano metody zastosowane przy projektowaniu linii, a mianowicie technikę komputerową (CAD), umożliwiającą wariantowe badania symulacyjne oraz techniki modelowania i optymalizacji. W obserwacji zjawisk i procesów wykorzystano metody hybrydowe sprzęgające badania eksperymentalne z numerycznymi. Badania prototypów stanowiące podstawową część pracy przeprowadzono pod kątem analizy poszczególnych maszyn, zespołów i całej linii. Służyły one do eksperymentalnej weryfikacji działania poszczególnych maszyn i podzespołów. Uwzględniono w nich kryteria bezpieczeństwa, funkcjonalności, technologiczności, ekonomiczności, ergonomiczności, estetyki i ekologiczności. Przebadano także elementy konstrukcyjno-eksploatacyjne linii z punktu widzenia jakości zastosowanych materiałów, elementów wytrzymałościowych, poprawności konstrukcyjnej, uszczelnienia, łożyskowania, smarowania, połączeń, przekładni, napędów oraz elementów i zespołów pneumatycznych i hydraulicznych. Określono wzajemne korelacje między podstawowymi parametrami konstrukcyjno-kinematycznymi maszyn i urządzeń linii, a właściwościami produktu finalnego - serami. Kryterium technologicznym prawidłowości pracy linii była jakość i wydajność sera. Stwierdzono bezawaryjną pracę linii, przy zachowaniu projektowanych wskaźników ilościowych i jakościowych.
EN
The introduction of the article contains methods used in the line design, vis: computer - aided technology (CAD) that enabled variant test simulation, modelling and optimization technics, and hybrid methods used to watch the investigated phenomena and processes. Thus experimental procedures could have been combined with numerical ones. Prototype machinery tests that represent a basic part of the work, were conducted with due respect to separate machinery and complet line. The tests enabled autors to verify the line components and complete line operation in cheese production. The tests covered the following aspects: safety of operation, technology, economy, ergonomy, aesthetics and ecology. The line components vere also tested as to applied materials, their quality, strength, lubrication, tightness and drives. The tests were carried out under idle and full load operational conditions. A relationship between the design and operation of the machinery and cheese quality was found. The line proved to be safe and reliable in operation and in satisfies all quantitative and qualitative requirements.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.26-33,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • 1. Budny J.: Specyfika tworzenia maszyn dla przetwórstwa żywności. Przemysł Spożywczy nr 5/1995.
  • 2. Dietrich M. i inni: Podstawy konstrukcji maszyn. Tom I, II, III. WNT. Warszawa 1995.
  • 3. Eck A.: Cheesemaking. Science and Technology. Lavoisier Publishing. New York, Paris, 1986.
  • 4. Henrykowski W.: Europejski system badań i certyfikacji. Klub Polskie Forum ISO 9000. Szczyrk 1995.
  • 5. Kammerlehner J., Labkäse-Technologie. Velag Th. Mann. Gelsenleichen. 1990.
  • 6. Lipatow N. J.: Procesy i aparaty piszczewych proizwodstwow. Moskwa 1993.
  • 7. Milson A., Kirk D.: Podstawy konstrukcji i działania urządzeń gastronomicznych. WNT. Warszawa 1988.
  • 8. Orłowski A., Popko H.: Kierunki badań formierki wyrobów kulinarnych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr 1/2 1996.
  • 9. Pijanowski E., Gaweł J.: Zarys chemii i technologii mleczarstwa. Tom III. PWRiL. Warszawa 1986.
  • 10. Popko H.: Ogólne wytyczne optymalizacji maszyn i aparatów dla przetwórstwa spożywczego. Instytut Maszyn Spożywczych. Warszawa 1994.
  • 11. Popko H., Raczko W.: Rola konstrukcji w genezie jakości maszyn i aparatów przemysłu spożywczego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych PAN. Z. 430/1996.
  • 12. Popko H.: Podstawowe problemy konstrukcji maszyn przemysłu rolno-spożywczego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych PAN. Z. 424/1995.
  • 13. Popko H., Raczko W.: Analiza podstawowych etapów w procesie konstruowania maszyn przemysłu spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Warszawa 1/2 1996.
  • 14. Piotrowski D., Pudło R.: Projektowanie maszyn i linii produkcyjnych dla przetwórstwa spożywczego. Założenia i wspomaganie komputerowe. Przemyśl Fermentacyjny i 14. Owocowo-Warzywny. Warszawa 1/98.
  • 15. Sankowski M., Raczko W., Gałązka T.: Podstawy prawne organizacji badań i certyfikacji w odniesieniu do maszyn i urządzeń dla przetwórstwa spożywczego. Instytut Maszyn Spożywczych. Warszawa 1996.
  • 16. Zwonicek J. i inni: Maszyny dla przemysłu spożywczego. Podstawy konstrukcji WNT. Warszawa 1997.
  • 17. Żuraw J., Surażyński A., Śmietana Z., Jęsiak Z., Chojnowski W.: Badania technologiczno-techniczne prototypowej linii serowarskiej. OBRAM. ART. Olsztyn 1989.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-1007a8aa-8f2e-4377-8d8e-42b490074b10
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.