PL
We wstępie artykułu opisano metody zastosowane przy projektowaniu linii, a mianowicie technikę komputerową (CAD), umożliwiającą wariantowe badania symulacyjne oraz techniki modelowania i optymalizacji. W obserwacji zjawisk i procesów wykorzystano metody hybrydowe sprzęgające badania eksperymentalne z numerycznymi. Badania prototypów stanowiące podstawową część pracy przeprowadzono pod kątem analizy poszczególnych maszyn, zespołów i całej linii. Służyły one do eksperymentalnej weryfikacji działania poszczególnych maszyn i podzespołów. Uwzględniono w nich kryteria bezpieczeństwa, funkcjonalności, technologiczności, ekonomiczności, ergonomiczności, estetyki i ekologiczności. Przebadano także elementy konstrukcyjno-eksploatacyjne linii z punktu widzenia jakości zastosowanych materiałów, elementów wytrzymałościowych, poprawności konstrukcyjnej, uszczelnienia, łożyskowania, smarowania, połączeń, przekładni, napędów oraz elementów i zespołów pneumatycznych i hydraulicznych. Określono wzajemne korelacje między podstawowymi parametrami konstrukcyjno-kinematycznymi maszyn i urządzeń linii, a właściwościami produktu finalnego - serami. Kryterium technologicznym prawidłowości pracy linii była jakość i wydajność sera. Stwierdzono bezawaryjną pracę linii, przy zachowaniu projektowanych wskaźników ilościowych i jakościowych.
EN
The introduction of the article contains methods used in the line design, vis: computer - aided technology (CAD) that enabled variant test simulation, modelling and optimization technics, and hybrid methods used to watch the investigated phenomena and processes. Thus experimental procedures could have been combined with numerical ones. Prototype machinery tests that represent a basic part of the work, were conducted with due respect to separate machinery and complet line. The tests enabled autors to verify the line components and complete line operation in cheese production. The tests covered the following aspects: safety of operation, technology, economy, ergonomy, aesthetics and ecology. The line components vere also tested as to applied materials, their quality, strength, lubrication, tightness and drives. The tests were carried out under idle and full load operational conditions. A relationship between the design and operation of the machinery and cheese quality was found. The line proved to be safe and reliable in operation and in satisfies all quantitative and qualitative requirements.