PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 48 | 01 |

Tytuł artykułu

Wodki kolorowe. Fotostabilnosc barwnika truskawek w wodkach

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy badano wpływ światła sztucznego na stabilność barwnika truskawek w wódkach. Oceniono fotostabilność barwników dwóch odmian truskawek w wódkach o różnej mocy- w zakresie 20-40% obj. i pH w zakresie 3-5. Ekstrakty barwników truskawek przygotowano wg różnych sposobów oznaczonych symbolami: A, B, C, D oraz E. Zmiany barwy wódek z nalewami truskawkowymi na oświetlonej wystawie oceniano na podstawie pomiarów kolorymetrycznych - ekstynkcji, przy długości fali 370 n m і 510 nm. Natężenie oświetlenia próbek wynosiło 6 klx. W wyniku doświadczeń okazało się, że na stabilność barwnika truskawek w wódkach wpływają: odmiana owoców, pH wódki i sposób ekstrakcji barwnika, natomiast moc wódki w warunkach doświadczeń nie miała wpływu na trwałość barwy.
EN
The effect of light, pH and strength of vodkas on strawberry dyes stability was tested in this paper. Two genotypes of strawberries and five methods of pigment extraction were also investigated. Samples of vodka in colourless glass bottles of 0,1 L capacity were illuminated at illumination level of 6 klx during 22 days. The light decolouring effect was controlled by colorimetric method - extinction measurement at 370 and 510 nm wave length. It was stated, that following parameters effected the stability of strawberries dyes in experimental conditions: the genotype of strawberries, pH of vodka and the method of pigment extraction. The strength of vodka had no effect on dye stability

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

01

Opis fizyczny

s.17-19,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszow
autor

Bibliografia

  • [1] BakkerJ. i in.: 1992. Strawberry Juice Colour: The effect of some processing variables on the stability of anthocyanins. J. Sci. Food Agric., 60, s. 471-476.
  • [2] BakkerJ. і in.: 1994. Strawberry Juice Colour: A Study of the quantitative and qualitative pigment composition of juice from 39 genotypes. J. Sci. Food Agric., 64, s. 31-37.
  • [3] Czapski J.: 1999. Naturalne barwniki spożywcze - kierunki rozwoju. Przem. Spoż., nr 4, s. 16-17.
  • [4] Gomez-Cordoves C., Gonzalez-San Jose M. L.: 1995. Interpretation of Color Variables during the Aging of Red Wines: relationship with families of phenolic compounds. J. Agric. Food Chem., 43, s. 557-561.
  • [5] Klingenberg А. і in.: 1998. Barwniki naturalne w napojach. Przem. Spoż., nr 4, s. 32-33.
  • [6] Mosiewicz R.: 2002. Antocyjany - zdrowa alternatywa. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., nr 2, s. 1.
  • [7] Pec D.: 2000. Stabilność barwnika truskawek w wódkach. Część II. Wpływ kwasów, cukru, soli i gliceryny. AR Kraków, Wydział Ekonomii w Rzeszowie, praca magisterska.
  • [8] Pogorzelski E., Czyżowska A.: 1997. Niektóre właściwości fizyko-chemiczne polifenoli jako parametry oceny jakości i barwy win czerwonych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., nr 5, s. 14-16.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0dca9af1-3cb5-4f93-ba9a-ad150c322182
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.