PL
Prawidłowe żywienie, polegające na dostarczeniu organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i wzajemnych proporcjach, odgrywa istotną rolę w całym okresie życia człowieka, jednak na szczególną uwagę zasługuje żywienie osób starszych. Celem pracy było oszacowanie wartości odżywczej oraz zawartości wybranych składników mineralnych i witamin w racjach pokarmowych przeznaczonych do spożycia dla pensjonariuszy trzech ośrodków sanatoryjnych Połczyna Zdroju. Na podstawie całodziennych jadłospisów oceniano wartość odżywczą (białka, tłuszcze, węglowodany, kaloryczność), zawartość wybranych składników mineralnych i witamin. Stwierdzono, że posiłki nie posiadały prawidłowo skomponowanego bilansu składników mineralnych oraz wartości odżywczej. Wyciągnięte wnioski z przeprowadzonych analiz pozwoliły na naniesienie korekt, które umożliwiają wyeliminowanie uchybień występujących w jadłospisach przygotowanych przez sanatoria.
EN
The proper human nutrition, defined as providing the organisms with all the nutrients in appropriate quantities and portions, plays significant role in the whole human life. But the particular consideration should be pointed out to the nutrition of older people. The aim of the paper was to determine the nutritional value and content of selected mineral nutrients and vitamins of meals served in three chosen sanatoriums in Połczyn Zdrój. On the basis of daylong meals (during fourteen days of sanatorium stay), nutritional value (proteins, fats, carbohydrates, caloricity), content of selected mineral nutrients and vitamins were investigated. It was found that meals were characterized by improper energy value and content of above mentioned nutrients. Obtained results of the investigations allowed to eliminate mistakes in midday meals in sanatoriums.