PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Analiza zawartosci biopierwiastkow i metali toksycznych oznaczonych metoda AAS w probkach miodu

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Analysis of bioelements and toxic metals content determined by AAS method in honey samples

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W trzech próbkach miodu (ziołomiodów i miodu wielokwiatowego) oznaczono metodą spektrometrii absorpcji atomowej AAS zawartość biopierwiastków i metali toksycznych: Ca, Mg, Zn, Cu, Fe, Pb, Cd, Al, Cr, Ni i Mn. Stwierdzono, iż w badanych miodach najwięcej jest Ca (127 - 199 µg/g), Mg (23,5 - 26,9 µg/g) i Fe (2,26 - 3,43 µg/g). Stężenie ołowiu jest wysokie, ale nie przekracza dopuszczalnych norm (rozporządzenie Ministra Zdrowia z 4.03.2003 r). Zawartość pozostałych pierwiastków toksycznych (Cd, Ni, Cr) jest na granicy wykrywalności metody. Stężenie Al jest porównywalne w badanych miodach i wynosi około 1 µg/g.
EN
Content of bioelements and toxic metals such as: Ca, Mg, Zn, Cu, Fe, Pb, Cd, Al, Cr, Ni, and Mn in three samples of honey (herb honey and floral honey) was determined by atomic absorption spectrometry AAS. It was found that in the tested honeys the highest amounts are of: Ca (127 - 199 µg/g), Mg (23,5 - 26,9 µg/g), and Fe (2,26 - 3,43 µg/g). Concentration of lead is high, but lower than permissible content (regulation of the Minister of Health of 4 March 2003). Amounts of other toxic elements (Cd, Ni, and Cr) are at limit detection level. Concentration of Al (about 1 µg/g ) is similar in all examined honeys.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1316-1321,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor

Bibliografia

  • 1. Ajtony Z., Bencs L., Haraszi R., Szigeti J., Szoboszlai N.: Study on the simultaneous determination of some essential and toxic trace elements in honey by multielement graphite furnace atomic absorption spectrometry. Talanta., 2007, 71, 683.
  • 2. Bodak E., Dobrzański Z.: Ekotoksykologiczne problemy chowu zwierząt w rejonach skażeń metalami ciężkimi. Wrocław - Rudna., Centrum Badawczo - Projektowe Miedzi „Cuprum” we Wrocławiu, 1997.
  • 3. Freitas M. C., Pacheco A. M. G., Ferreira E.: Nutrients and other elements in honey from Azores and mainland Portugal. Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry., 2006, 270, 123.
  • 4. Golob T., Doberšek U., Kump P., Nečemer M.: Determination of tarce and minor elements in Slovenian honey by total reflection X-ray fluorescence spectroscopy. Food Chem., 2005, 91, 593.
  • 5. Hernández O. M., Fraga J. M. G., Jiménez A. I., Jiménez F., Arias J. J.: Characterization of honey from the Canary Islands: Determination of the mineral content by atomic absorption spectrophotometry. Food Chem., 2005, 93, 449.
  • 6. Müller M., Anke M., Illing-Günther H.: Aluminium in foodstuffs. Food Chem., 1998, 61, 419.
  • 7. Przybyłowski P., Wilczyńska A.: Honeys as an environmental marker. Food Chem ., 2001, 74, 289.
  • 8. Rashed M. N., Soltan M. E.: Major and trace elements in different types of Egyptian mono-floral and non-floral honeys. Journal of Food Composition and Analysis., 2004, 17, 725.
  • 9. Tuzen M., Silici S., Mendil D., Soylak M.: Trace elements levels in honeys from different reegions of Turkey. Food Chem., 2007, 103, 325.
  • 10. Üren A., Serifoğlu A., Sarikahua Y.: Distribution of elements in honeys and effect of a thermoelectric power plant on the element contents. Food Chem., 1998, 61, 185.
  • 11. Wieczorek J., Wieczorek Z., Mozolewski W.: Can Bee Honey Serve as an Environmental Marker. Polish J. Environ. Stud., 2006, 15, 203.
  • 12. Yilmaz H., Yavuz Ö.: Content of some trace metals in honey from south-eastern Anatolia. Food Chem., 1999, 65, 175.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0b778d88-bdc5-4a18-87db-27c2063c5279
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.