PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 07 | 3 |

Tytuł artykułu

Analiza wartosci tucznej i rzeznej mieszancow trzody chlewnej: pbz x duroc, pbz x Hampshire i pbz x Pietrain

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było zbadanie wartości tucznej i rzeźnej potomstwa uzyskanego z krzyżowania towarowego ras: polska biała zwisłoucha (jako materiału matecznego) z knurami ras mięsnych (duroc, hampshire, pietrain). Obecne pogłowie wymienionych ras, a szczególnie polskiej białej zwisłouchej, różni się genetycznie od sztuk hodowanych kilkanaście lat temu w wyniku prowadzonych prac hodowlano-genetycznych. Stwierdzono, że najniższą wartością tuczną charakteryzowały się mieszańce ♀pbz x ♂pietrain, u których średnie dobowe przyrosty w okresie tuczu (614,65 g) były mniejsze o 8,43% od średnich dobowych przyrostów w okresie tuczu (671,23 g) uzyskanych przez mieszańce ♀pbz x ♂duroc. Najmniejszym otłuszczeniem tusz charakteryzowały się mieszańce ♀pbz x ♂pietrain (masa sadła - 1,31 kg, średnia grubość słoniny - 3,06 cm), a największym z grupy ♀pbz x ♂hampshire (masa sadła - 1,75 kg, średnia grubość słoniny - 3,10 cm). Ponadto u mieszańców ♀pbz x ♂pietra in stwierdzono największe umięśnienie tuszy (zawartość mięsa w polędwicy 71,64%, udział mięsa w szynce 72,75%), natomiast tuczniki ♀pbz x ♂hampshire miały najmniejsze umięśnienie (zawartość mięsa w polędwicy 65,63%, udział mięsa w szynce 68,43%).
EN
The aim of this paper was to examine the fattening and slaughter values of offspring obtained from production directed hybridisation of breeds between the white polish droopy ears (being the maternal material) with meat-breed boars (duroc, hampshire, pietrain). Currently existing stock of the above mentioned breeds, especially the white polish droopy ears, differ genetically from those bred some years ago as a result of breeding and genetic experiments. It was observed, that the lowest fattening value was shown by breeds of ♀pbz x ♂pietrain, whose average daily weight increases during the fattening period (614,65 g) was about 8,43% less than the daily average increases during the period of fattening (671,23 g) obtained by breeds of ♀pbz x ♂duroc. The least fat depositions were characteristics of ♀pbz x ♂pietrain breeds (mass of fat - 1,31 kg, average thickness of pork fat from 5 measurements - 3,06 cm), while the greatest was from ♀pbz x ♂hampshire groups (mass of fat - 1,75 kg, average thickness of pork fat from 5 measurements - 3,10 cm). In addition, the highest flesh/meat tissues were confirmed with ♀pbz x ♂pietrain hybrids (content of meat in sirloin was 71,64%, percentage meat content of ham 72,75%). Porkers of ♀pbz x ♂hampshire on the other hand showed the least flesh/meat tissues (content of meat in sirloin - 65,63%, percentage meat content of ham – 68,43%).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

3

Opis fizyczny

s.121-133,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza w Krakowie, ul.Cwiklinskiej 2, 35-601 Rzeszow
autor

Bibliografia

  • [1] Buczyński J. T., Krupiak S., Dudziak P.: Wyniki krzyżowania loch rasy wbp z knurami rasy pietrain, pietrain x pbz i pietrain x złotnicka pstra. Zeszyty Naukowe, 26, 1996, s. 161 - 167. Chów i hodowla trzody chlewnej. Polskie Towarzystwo Zootechniczne. Warszawa 1996 r.
  • [2] Buczyński J. T., Zaborowski T., Luciński P., Drymel W., Sesiuk S.: Wyniki tuczu mieszańców od loch wbp po knurach krzyżówkowych pietrain x złotnicka pstra. Zootechniczno-ekonomiczne uwarunkowania mięsności świń, s. 18 - 23. Konferencja Naukowa 3 - 4 grudzień 1996, Filia AR Rzeszów.
  • [3] Gasiński M., Pawlak H.: Produkcja tuczników mięsnych. Trzoda Chlewna, 7, 1995, 39 - 41.
  • [4] Grudniewska B.: Kształtowanie się niektórych cech loch w okresie lat 1970 - 1993. Trzoda Chlewna, 8, 1995, 8 - 10.
  • [5] Janicki M. A.: Świnia puławska a Świnia wielka biała jako surowiec konserwowy. Roczniki Nauk Rolniczych, B, 69, 1, 1954, 45 - 61.
  • [6] Jarczyk A.: Czynniki wpływające na zwiększenie mięsności tuczników i opłacalność ich produkcji. Trzoda Chlewna, 10, 1996, 20 - 23.
  • [7] Jasek S., Polok P.: Materiały z konferencji „Świnie rasy pietrain w Polsce”, 22 - 23.09. AR Poznań, 1994 r.
  • [8] Kondracki S.: Metody krzyżowania użytkowego świń. Trzoda Chlewna, 2, 1997, 18 - 21.
  • [9] Kondracki S.: Chów w czystości rasy czy krzyżowanie świń. Trzoda Chlewna, 1, 1997, 12 - 15.
  • [10] Kondracki S.: Rasy świń utrzymywane w Polsce. Przegląd Hodowlany, 2, 1996, 6 - 10.
  • [11] Kulisiewicz J., Rekiel A., Więcek J.: Przewodnik z hodowli i produkcji trzody chlewnej, s. 80 - 84. Fundacja Rozwój SGGW. Warszawa 1996 r.
  • [12] Kulisiewicz J., Rekiel A., Więcek J., Lenartowicz P.: Kształtowanie się cech tucznych i rzeźnych różnych mieszańców świń.
  • [13] Łyczyński A., Pietrzak M., Rzosińska E.: Wpływ wybranych czynników genetycznych i środowiskowych na poubojową mięsność świń. Trzoda Chlewna, 2, 1998, 10 - 12.
  • [14] Pasieka J.: Wykorzystanie knurów ras mięsnych w produkcji towarowej. Trzoda Chlewna, 4, 1997, 17 - 18.
  • [15] Pasieka J., Mroczko L.: Knury rasy duroc i hampshire w krzyżowaniu towarowym. Trzoda Chlewna, 6, 1994, 12 - 13.
  • [16] Pospiech E., Borzuta K., Grześkowiak E.: Wpływ czynników przyżyciowych na ilość i jakość mięsa wieprzowego. Trzoda Chlewna, 1, 1998, 57 - 61.
  • [17] Przepisy wewnętrzne nr 30, Centrala Przemysłu Mięsnego, Warszawa 1973.
  • [18] Rekiel A., Kulisiewicz J., Iniarski R.: Kształtowanie wartości genetycznej własnego stada towarowego świń. Trzoda Chlewna, 6, 1993, 18 - 19.
  • [19] Ruszczyć Z.: Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa 1970.
  • [20] Slanev S.: Zavisimosti mezdu njakoi ugoitelni i klanichi kacestva na hibridni svine. Zivotn. Nauki. G„ 20, 7, 1983, 35 - 41.
  • [21] Znaniecki P.: Zarys obrotu, oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego. PWRiL, Warszawa 1983.
  • [22] Żebrowski Z., Kossakowski J.: Wpływ krzyżowania prostego świń rasy puławskiej i wielkiej białej na tempo przyrostów i jakość tuszy w tuczu mięsnotłuszczowym. Roczniki Nauk Rolniczych, B, 1, 1959, 19 - 63.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0b6154b7-07be-4c41-a153-f78d8ebd3eb1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.