PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Ocena diet odchudzajacych publikowanych w prasie

Warianty tytułu

EN
Assessment of slimming dieta published in magazines

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena diet popularyzowanych w prasie kobiecej. Do badań wybrano 12 diet z czasopism publikowanych w latach 2004 - 2005. Ocena jakościowo-ilościowa przeprowadzona metodą Papkina wykazała nieprawidłowości wynikające z niewystarczającej zawartości w ocenianych dietach produktów będących źródłem węglowodanów złożonych oraz wapnia. W połowie analizowanych diet zawartość dostarczanej energii odbiegała od wartości zalecanych.
EN
The aim of the study was assessment of slimming diets published in women’s magazines. For this purpose, 12 diets from the magazines issued in the years 2004 - 2005 were chosen. Quantitative and qualitative assessment according to Popkin's method indicated abnormalities insufficient supply of compound carbohydrates and calcium. In half of analysed diets, content of energy differed from the recommended values.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.841-845,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Charzewska J., Wajszczyk B., Chabros E., Rogalska-Niedźwiedź M., Chwojnowska Z.: Efekty zdrowotne częstości spożywania posiłków - nowoczesne spojrzenie na tradycyjne zwyczaje. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 68-73.
  • 2. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa, PWN, 2003.
  • 3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IŻŻ 85, 1998.
  • 4. Milewicz A.: Choroba XXI wieku - eksplodująca epidemia otyłości. Endokrynol. Pol., 2001, 1S, 223-225.
  • 5. Nadolna I., Kunachowicz H., Iwanow K.: Potrawy skład i wartość odżywcza. Warszawa, Prace IŻŻ 65, 1994.
  • 6. Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J., Krzemińska A.: Zachowania żywieniowe osób z nadwagą i otyłością. Bromat. Chem. Toksykol., 2002, 35, 139-146.
  • 7. Ostrowska L., Karczewski J., Czapska D., Łukaszewicz B.: Ocena żywienia i stanu odżywienia osób z nadwagą lub otyłością. Bromat. Chem. Toksykol. 2001, 34, 141-146.
  • 8. Popkin B., Siega - Riz A., Haines P.: Comparison of dietary trends among racial and socioeconomic grips in the United Stated. New Eng. J. Med., 1996, 9, 716- 720.
  • 9. Szostak W., Białkowska M., Cichocka A., Kłosiewicz-Latoszek L., Cybulska B.: Ocena zasadności „Diety optymalnej” w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych. Warszawa, Prace IŻŻ 106, 2004.
  • 10. Szostak W.: Zwalczanie otyłości w profilaktyce metabolicznych chorób cywilizacyjnych. Żyw. Człow. Metab. 2005, 32,15-23.
  • 11. Wieczorek D.: Porównanie wartości odżywczej diet alternatywnych zawartych w popularnych czasopismach z dietą wysokobłonnikową, niskoenergetyczną. Warszawa, Praca licencjacka AM, 2005.
  • 12. Włodarek D.: Otyłość - postępowanie dietetyczne. Med. Dypl., 2004, 13, 79-80.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0b5ea117-29d9-472d-9c50-5c91238000c1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.