PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 50 | 1 |

Tytuł artykułu

Solanina i chakonina - wystepowanie, wlasciwosci, metody oznaczania

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Na podstawie danych literaturowych omówiono aspekty toksykologiczne, występowanie oraz metody oznaczania solaniny i chakoniny. Przedstawiono zawartość ww. glikoalkaloidów w niektórych produktach spożywczych oraz omówiono wpływ obróbki kulinarnej na ich zawartość w ziemniakach.
EN
Glycoalkaloids are naturally occurring toxicants in plants that are members of the Solanaceae family. In this paper occurrence of glycoalkaloids, especially solanine and chaconine in potatoes and tomatoes, were reviewed. Basing on literature, toxicological properties and methods of determination were reported. Attention was paid to common content of glycoalkaloids in potatoes and tomatoes and their commercial products. Solanine and chaconine are usually present at low levels in large majority of current commercial varieties but they can accumulate to high levels in greened, stored, damaged potatoes. High concentration may cause acute poisoning, including gastro-intestinal and neurological disturbances, in man. The upper limit, recognized as a safe (non-toxic), was presented. According to WHO normal levels in potatoes 20 - 100 mg per kg of potatoes is not of toxicological concern.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

1

Opis fizyczny

s.69-75,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Panstwowy Zaklad Higieny, 00-791 Warszawa, ul.Chocimska 24

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-0af92af3-41ec-4928-ac5d-eae08986cca3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.