PL
Artykuł ten omawia środki klarujące, które piwowarzy stosują w praktyce przy klarowaniu brzeczki i młodego piwa w browarze. Środki klarujące w kotle warzelnym (karagen) są stosowane do klarowania brzeczki. Karuk (kolagen) jest stosowany do klarowania młodego piwa przed filtracją. O ile to niezbędne, pomocnicze środki mogą być stosowane do klarowania ,,trudnych" piw. Celem technologii klarowania jest sklarowanie piwa poprzez usunięcie cząstek tworzących zmętnienie. Technologię środków klarujących używa się w świecie szeroko w celu osiągnięcia lepszej przejrzystości po filtracji dającej w efekcie lepszą klarowność piwa w butelce, puszce lub w kegach. Łączne użycie zarówno środków klarujących w warzelni (karagen) i karuku (kolagen) w procesie produkcji piwa poprawia także wynik filtracji i stabilności koloidalnej piwa, tak więc poprawia ogólną jakość piwa przy jednoczesnym obniżeniu kosztu wymrażania i filtracji.
EN
This paper discusses the factors which brewers use in practice when clarifying wort and green beduring the production process in the brewery. Copper finings are used to clarify wort. Isinglass, with auxilliary finings if required, are used to clarify green beer prior to its filtration. The objective of finings technology is to clarify beer by the removal of haze forming particles. Finings technology is used world wide to achieve brighter beers post filtration, resulting in improve final beer clarities in bottle, can or keg. The joint use of both copper finings and isinglass in the brewing process will also improve filtration performance and beer colloidal stabilities, so improving overall beer quality whilst reducing cold conditioning and filtration costs.